Медицински център "Д-р Антон Тонев"

  • image 2
  • Image 01

Съществува ли възрастова граница за поставянето на импланти?

Женската гърда се развива до края  на пубертета, ето защо не е желателно да се поставят импланти преди 18  годишна възраст. Горна възрастова граница няма.

Може ли да се поставят импланти на нераждали жени?

Да, може. Имплантите на  пречат на бременността.

Може ли да се кърми с импланти?

Когато имплантите се поставят  подмускулно с разрез през мишницата или през мамиларната сгъвка,  млечните жлези остават незасегнати, което позволява нормално кърмене.  Ако обаче имплантите бъдат поставени с разрез през ареолата съществува  реална възможност от прекъсване на млечните жлези и запушване на  млечните канали. Това от своя страна ще намали възможността за кърмене.

Може ли да се коригира птоза с поставяне на импланти?

Птозата рядко може да се  коригира с имплант освен, ако не е 1-а степен. По- вероятно е да се  наложи повдигане.

Разликите между подмускулно и надмускулно поставяне на импланти?

При надмускулното поставяне, гърдите увисват по-бързо, тъй като импланта е покрит само с естествената гърда на пациента. При подмускулното поставяне, мускулът придържа импланта и увисването става много по-бавно.
Надмускулното поставяне на имплантите се свързва и с по-висок риск от КК. Този риск е по-малък при подмускулното поставяне, тъй като непрекъснатите контракции на мускула, правят един вид непрекъснат масаж на капсулата на импланта и възпрепятстват нейното удебеляване. Ето защо предпочитам да поставям имплантите под мускула.

Как се поставят имплантите - частично или напълно под мускула?

Няма начин, дори и при много  малки импланти, те да бъдат поставени напълно под мускула. Причината е  съвсем проста – каквато и техника да се използва, мускулът не може да се  разтегне дотолкова, че да покрие целия имплант.

От къде се поставят имплантите? Къде се правят разрезите?

В практиката се използват  три метода. Имплантите могат да бъдат пставени с разрез през мишницата,  през долната гънка на гърдата и през ареолата. Лично аз вече не  практикувам последния метод, тъй като е много трявмиращ за гърдата –  голяма е вероятността да бъдат засегнати млечни канали, както и някои  нервни окончания и това от своя страна да намали  способността  за кърмене, както и да доведе до намалена чувствителност на гърдите.

Какви са плюсовете и минусите на поставянето на импланти с разрез през мишницата?

Първият плюс на разреза през мищница, от естеточна гледна точка е, че белегът е скрит в подмишничната сгъвка. Вторят плюс е, че се прави шев високо над местоположението на импланта и по този начин няма напрежение върху разреза. От тази гледна точка се осигурява по-добрата стабилност на имплантите, тъй като тъканите, които ги придържат са здрави. Освен това с подмишничен разрез не съм имал инфекция от 2006 година, т.е. откакто го практикувам. Като минус може да се отбележи факта, че тази оперативна намеса е доста по-трудна от останалите, с по-малка видомст при работа и оттам по-голяма вероятност за грешки. Изисква се допълнителна специализация в областта. Другият минус е, че ако е налице проблем и се наложи повторна операция, тя ще бъде направена с нов разрез, но този път под гърдата, заради по-голямата видимост и възможност за корекции от това място.

При разрез през мишницата, не съществува ли опасност да бъдат засегнати лимфни възли?

Не, лимфните възли са разположени  под мястото на имплантиране.

Какви са възможните рискове при поставянето на импланти?

Два са основните риска при този  вид операции- капсулна контрактура и инфекция. И в двата случая се  налага повторна операция, за да се оправи проблема. Има още около  десетина, но те са временни и преминават без особени проблеми.

Какво е капсулна контрактура (КК)?

Около импланта винаги се образува  капсула. Това е естествена реакция на организма към чуждото тяло –  импланта. Проблемът възниква, когато тази капсула се удебели и започне  да се стяга около импланта. Съществуват три степени  на КК, като при последните се наблюдава втвърдяване и деформация на  гърдата – тя изглежда по-малка и импланта се избутва силно нагоре.

От какво зависи появата на КК?

КК е индивидуална реакция на  организма срещу чуждото тяло, която не може да бъде предвидена. Аз  препоръчвам да се правят масажи от 2-ия месец на операцията до година и  половина след нея. Има и други фактори, които могат да повлияят на този  процес, като текстурата на имплантите и метода им поставяне. Най-висок е  рискът при надмускулно поставени гладки импланти и най-нисък при  подмускулно поставени текстурирани импланти.

До колко време след операцията е възможно да се образува капсулна контрактура?

КК може да се образува от 3-ия месец до година, година и половина след  операцията. Ако обаче веднъж е получена КК, по-късно може да се образува  повторно през почти същия период от време .

Какво е риплинг?

Риплингът предствлява нагъване на обвивката на импланта и вероятността да се появи е по-голяма при надмускулното поставяне, където импланта е покрит единствено от естествената гърда на пациента. Риплинг при подмускулно поставяне може да се забележи единствено в страничната или най-долната част на гърдата, където импланта не е покрит от мускул и то само при навеждане. Това е дефект, който се среща при слаби пациенти със слабо изразена мастна тъкан, при пълни пациенти не се среща.

Може ли риплингът да намалее, ако редовно се правят масажи?

Масажите могат да помогнат, чрез  отпускането на мускулите, за по-бързото слизане и наместване на импланта  в джоба. Това означава, че докато гърдите придобият окончателния си  вид, масажите могат да окажат положителен ефект и върху риплинга.

Какво е хематом? Кога се появява?

Хематомът представлява кръвоизлив.  Може да се появи веднага след операцията. Прилича на обикновените  синини, но може да е по-голям и по-твърд. По-принцип сам се резорбира от  организма до няколко дена след появата му.

След колко време от операцията гърдите придобиват окончателния си вид?

Подмускулното поставяне е свързано с по-дълъг възстановителен период, поради факта, че първоначално мускулът, приемайки импланта за чуждо тяло, го избутва нагоре. Необходимо е време докато мускулът се отпусне и импланта заеме окончателното си положение в джоба. Това време е различно и зависи от състоянието на мускулите преди операцията - до каква степен те са развити. При жени, които редовно спортуват мускулът ще е по-стегнат и възстаноителния период ще е по-дълъг от този при жени, които никога през живота си не са тренирали.

Крайният резултат се проявява най-често от 3-ия до 6-ия месец. Въпреки тове е възможно да се наблюдава развитие до година след операцията.

Колко време след операцията пациентът може отново да се върне на работа?

Зависи от естеството на работата,  но при всички случаи е необходимо да се отдели не по-малко от една  седмица за възстановяване на организма.  А ако е  възможо, е най-добре пациента да си вземе две седмици отпуск.

Какво се прави през възстановитлния период?

За да се осигури безпроблемното зарастване на тъканите, се носи еластичен (спортен сутиен) в продължение на два месеца след операцията. В някои случаи е препоръчително и носенето на еластична лента през първия месец след операцията. В края на първия месец трябва да се започнат ежедневни масажи, с цел по-бързото отпускане на гръдните мускули и омекването на самите гърди, както и предотвратяване на капсулна контрактура. Това важи както за подмускулно, така и за надмускулно поставени импланти.

Какъв размер спортен сутиен трябва да се вземе?

Сутиенът трябва да е с един размер  по-голям. Ако пацинетката е носела 75 В, трябва да си вземе 75 С, но  ако например е носела 75 В с подплънки, по – добре е да вземе спортен  сутиен със същия размер.

Колко време издържат имплантите? Трябва ли да се сменят?

Според фирмите  производителки на импланти, те могат да издържат цял живот. Но  практиката показва, че дори и да не е наложително е желателно имплантите  да се сменят след около 20-25 години  поради износването на обвивката на импланта.

Какви изследвания трябва да се направят преди операцията?

Пълна кръвна картина, показатели  на кръвосъсирването и кръвна биохимия. Желателно е да се направи  мамография.

Колко време след операцията се махат конците?

Махат се около 10-ия ден.

Слагат ли се дренажи след операцията?

Да, при подмишничен достъп  пациентката стои с дренажи в клиниката две денонощия (48ч).

Колко време след операцията спадат отоците?

Благодарение на дренажите, отоците  са много малко и за да изчезнат напълно са необходими една-две седмици.

Колко време след операцията пациентката може отново да започне да спортува?

Необходимо е поне месец и половина организма да не се натоварва, след което може да се започне с леки физически упражнения, които не засягат гръдните мускули. Едва след 2-ия месец могат и те да бъдат натоварвани.

Колко често трябва да се ходи на контролни прегледи?

Желателно е контролни прегледи да  се правят веднъж месечно през първите 6 месеца от операцията. После, ако  всичко е наред -  на края на първата година, а  след това по един път годишно.

Може ли да се направи повдигане на гърди, ако те са с поставени импланти?

Няма проблем да се направи повдигане на бюста като се запазят имплантите.
Резултатът е по-добър, ако са поставени под мускул.

Може ли имплантите да бъдат преместени под мускула, ако преди това са били надмускулно поставени или обратното?

Да, може. Но не е желателно да се местят над мускула,  защото плюсовете на подмускулното поставяне са повече.

Д-р Антон Тонев

Mоб. тел: +359 888 993 847 E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Секретар: +359 885 720 728

Всички часове за консултации се записват на телефона на секретаря