Медицински център "Д-р Антон Тонев"

  • image 2
  • Image 01

Какви са методите за увеличаване на устни?

Няколко са основните метода за увеличаване на устни:

- увеличаване с пълнещи материали - с хиалуронова киселина и със собствена мастна тъкан (липофилинг)

- с импланти за устни

- оперативно – чрез издърпване на лигавицата, но този метод почти не се практикува вече.

Каква е трайността на постигнатия резултат?

Трайността зависи основно от метода, който се използва. Например хиалуроновата киселина се разгражда напълно за 6-8 месеца. При липофилинга, инжектираната собствена мастна тъкан се разгражда за около месец и половина, но не напълно - завинаги остават около 20-25%.Процедурата може да се повтори и така към първоначалната трайно останала мастна тъкан, след повторното разграждане, ще се добавят още 20-25%. По този начин се постига един постепенен, но много добър и дълготраен резултат. Колкото да поставянето на импланти в устните - резултатът е перманентен, имплантът може да остане доживот, като не е необходима повторна процедура, освен в случаите, когато по собствени съображения, пациентът сам пожелае да смени или да махне имплантите.

Може ли да се постави силиконово олио в устните?

Може, но лично аз никога не го  правя. Съществуват много противопоказания за директното поставяне на  силикон в устните.

Каква упойка се използва за отделните процедури?

Използва се местна (локална  проводна) анестезия и венозна седация.

Как протичат отделните процедури и колко време е необходимо за всяка една от тях?

По принцип най-бързо се поставя хиалуроновата киселина - за около 15 мин. Поставя се местна упойка в зоните около устните и след това се инжектира хиалуроновата киселина. Когато се прави липофилинг, първо се взима мастна тъкан от определена зона на тялото (пр. паласки, корем), филтрира се и едва тогава се инжектира в устните. Необходим е около 1 час за цялата процедура. При поставянето на импланти с правят малки разрези в двата края на устната. През тези разрези, с помощта на специален инструмент, се вкарва импланта. Накрая се правят малки, незабележими шевове в двата края на устните като не остават никакви белези. Процедурата продължава 30-40 минути в зависимост от това дали се увеличава само едната устна или и двете.

Какво количество хиалуронова киселина или мастна тъкан се поставя?

Количеството се определя от  първоначалното състояние на устните, търсения ефект, както и от това  дали ще се уголемява само горната устна или и двете. Обикновено на устна  се поставят 1 мл. хиалуронова киселина или 4-5 мл. мастна тъкан.

Съществуват ли различни видове импланти за устни?

В момента на българския пазар се  предлагат единствено имплантите за устни PermaLip. Те се предлагат в  няколко размера, като по време на консултация се определя най-подходящия  за пациента.

Какви странични ефекти могат да се наблюдават?

И в трите случая през първите 2-3 дена може да се наблюдава едно първоначално подуване, отичане на устните, дори посиняване, като това се отнася най-вече до случаите с поставяне на импланти. От друга страна могат да се получат и кратковременни втвърдявания (бучици) на местата, където са слагани инжекциите. През първите дни или до 1-2 седмици, в случаите на поставяне на импланти, устните могат да бъдат с намалена чувствителност. Това от своя страна би могло да предизвика дискомфорт при говорене и ядене.

Колко време е възстановителният период?

Посочените по-горе странични  ефекти обикновено отшумяват напълно за няколко дена, като най-дълго  могат да се наблюдават след поставянето на импланти, тъй като тъканта на  устните, в този случай, е най-травмирана. За да спаднат по-бързо  отоците, веднага след операцията, може да се постави лед.

Какви са възмоните усложнения при тези процедури?

Макар и много рядко, може да се  получи инфекция и асиметрия.

Необходим ли е престой в клиниката?

Не, след приключването на която и  да е процедура, пациентът може да се прибере вкъщи.

Д-р Антон Тонев

Mоб. тел: +359 888 993 847 E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Секретар: +359 885 720 728

Всички часове за консултации се записват на телефона на секретаря