Медицински център "Д-р Антон Тонев"

  • Image 01
  • image 2

Какво представлява фейслифтът?

Това е процедура по отстраняване на бръчките и увисналата кожа от лицето и шията.

Крайният резултат е видимо подмладяване на лицето.

Как протича тази операция?

Прави се разрез по точно  определени места на главата. След това кожата се отделя от подлежащата  съединителна, мускулна и мастна тъкан. Тази тъкан се придърпва в посока  нагоре и настрани като излишната част се изрязва. Накрая кожата се  изпъва в същата посока, излишната част от нея също се изрязва и се  зашива.

Къде точно се правят разрезите?

Разрезът започва над ухото в  окосмената част на главата, преминава пред ухото, спуска се надолу,  обикаля го отзад и когото достигне приблизително до средата му отново  навлиза в окосмената част на главата. Същато процедура се прави и от  другата страна.

Остават ли белези?

Да, но по-голямата част от тях са  скрити в окосмената част на главата. Въпреки това разрезът, който минава  през предната част на ухото, оставя тънка следа, която по принцип след  време избледнява напълно. До тогава може лесно да се прикрие с малко  грим.

Отсраняват ли се бръчките от челото?

Не, това е отделна процедура (нарича се фронт лифт), при която се правят други разрези на главата, за  да се изпънат бръчките на челото. Двете операции биха могли да се  направят заедно.

Какви са рисковете, свързани с тази операция?

Най-често срещани са  кръвоизливите и отоците, които обикновено изчезват до две седмици.  Евентуални усложнения, макар и много рядко наблюдавани, са инфекция,  засягане на нерв, депигментация на кожата и загуба на коса.

Колко време е възстановителният период? Кога пациентът може да се върне отново на работа?

Повечето пациенти се връщат на  работа след 10-ия ден операцията, когато отоците са изчезнали, но в  някои случаи може да е необходимо и повече време. А за пълно  възстановяване, т.е. изчезване на дискомфорта от опъването на кожата, са  необходими около два месеца.

Какво трябва да се прави през възстановителния период?

През първата седмица главата  трябва да се мие с антисептичен сапун, за да не се инфектират разрезите.  Белезите, не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина или когато  това става, те трябва да бъдат намазани с висок слънчезащитен фактор,  за да не пигментират

Траен ли е резултатът?

Постигнатият резултатът може да се наблюдава с години. Въпреки това периодът е строго индивидуален, тъй като кожата на пациента ще продължи да старее, т.е. зависи до голяма степен от качеството на кожата и възрастта.

Има ли минимална възрастова граница за пациентите, желаещи да се подложат на тази операция?

Тази процедура не зависи от  възрастта на пациента, а от качеството на неговата кожа. Има случаи,  когато на 50 г. кожата е в добро състояние и не се нуждае от корекции, а  има случаи, когато на 35 г. са налице предпоставки за тази операция.

Колко време продължава операцията?

Около 3 часа.

Колко време е престоят в клиниката?

Две денонощия.

Поставят ли се дренажи?

Да, през първите 24ч. се поставят  малки дренажни тръби зад ухото, за да се подпомогне отстраняването на  излишните течности.

Кога се свалят конците?

От 7-ия до 10-ия ден.

Колко често се ходи на контролен преглед?

На 30-ия ден, на 6-ия месец и  накрая на годината.

Д-р Антон Тонев

Mоб. тел: +359 888 993 847 E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Секретар: +359 885 720 728

Всички часове за консултации се записват на телефона на секретаря