Абдоминопластика | Доктор Тонев
dr-tonev

TONEV AESTHETIC CLINIC

Абдоминопластика

Абдоминопластика

Какво представлява процедурата абдоминопластика

Операцията абдоминопластика има за цел да се подобри външния вид на корема. Резултатът е изключително добър и траен. Премахва се. т.нар. “висящ корем” /“престилка”/ като се отстраняват излишните мазнини и кожа от средната и долната част на корема. Пъпът се реконструира, а при нужда се заздравява и разтегнатата съединителна тъкан на коремната стена /т.нар. диастаза/.

Подходящи пациенти за абдоминопластика

След като отслабнат значително, голяма част от хората, забелязват, че кожата на корема им не може да се прибере напълно и увисва. Получава се т. нар. “престилка”, която се премахва успешно с абдоминопластиката. Някои пациенти нямат престилка, но кожата на корема им е мека и отпусната, като е въможно да има много стрии и пъпът да не е по средата на корема, а да е слязъл по-ниско към пубисната част. Те също са подходящи за тази процедура. Преди да се подложат на операцията е необходимо пациентите да са възстановили напълно или почти нормалните си килограми и подкожната мазнина да е силно намалена. Случаите с голямо наднормено тегло, не са подходящи.

Възрастовият диапазон при тази операция е голям – от 25 години нагоре.

Подготовка за операцията абдоминопластика

Първата стъпка е да отидете на консултация. По време на прегледа:

  • Ще бъде направена снимка на корема ви, отразяваща неговото състояние в момента.
  • Ще обсъдите желания от вас резултат и до каква степен той може да бъде постигнат.
  • Ще ви бъде обяснена оперативната техника, която ще се използва и ще ви бъде показано къде ще бъдат направени разрезите.
  • Ще бъдете информирани за възстановителния период и за възможните рискове и усложнения свързани с предстоящата процедура.
  • Ще получите указания какво трябва да направите преди операцията и какви изследвания ще са ви необходими.

Какво се очаква от вас по време на консултацията:

  • Да зададете на хирурга всички въпроси, които ви вълнуват относно предстоящата процедура
  • Да информирате лекаря, ако имате някакви заболявания, както и за всички медикаменти, които взимате в момента /ако има такива/.

Как протича операцията абдоминопластика

Операцията се извършва с пълна упойка. Времетраенетое 2.5 - 3 часа.

Прави се хоризонтален разрез в най-ниската част на корема, над пубиса, по линията на окосмената част. Разрезът е различен по дължина, в зависимост от състоянието на корема, но най-често върви по цялата коремна стена, а понякога продължава и странично. Прави се и един малък разрез окола пъпа. Кожата и подкожната мазнина се отпрепарират. Отпрепарирането достига почти до ребрената дъга, като се прави много внимателно, за да се запази максимално кръвоснабдяването на отделения кожно-подкожен слой. Излишната подкожна мазнина се отстранява. Пъпът се реконструира. При нужда се заздравява и разтегнатата съединителна тъкан на коремната стена /т.нар. диастаза/. Кожата се изпъва надолу, излишната част от нея се изрязва и разрезите се зашиват. С изрязването на увисналата кожа се отстраняват и намиращите се там стрии. Останалите стават по-малко видими, тъй като кожата на корема се изпъва.

В случаите, при които излишъкът от кожа не е толкова голям, се прави мини абдоминопластика. Има различни нейни варианти, т.е. правят се фигурни разрези като „сова”, като „лъч” и др. По време на консултацията се избира заедно с пациента най-подходящия за него вариант. На края на операцията се поставят аспирационни дренажи. Разрезите се покриват с хирургична превръзка.

Резултат от абдоминопластика

Резултатът е отличен и изключително траен – с години, но е необходимо пациентът да полага грижи за фигурата си като спортува и спазва подходящ хранителен режим, за да не допусне повторно натрупване на мазнини в коремната област.

Абдоминопластиката има последващ позитивен психологичен ефект – обикновено пациентът се стимулира от новия си вид и успява да свали още килограми, ако преди операцията е бил малко над нормалното си тегло.

Няма проблем, ако жена с абдоминопластика забременее, защото при операцията не се засяга коремната стена в дълбочина - третират се кожа и подкожие, работи се по повръхността на обвивките на мускула.

Възстановителен период след абдоминопластика

Престоят в клиниката е две денонощия. Конците на пъпа се свалят на 7-ия ден, а другите на 14-ия ден. Толкова е и възстановителният период, като е добре пациентът да отдели максималното за да това време. След 10 дена може да се върне на работа.

На всеки 2-3 дни от операцията се подменя превръзката. Самите превръзки не трябва да се мокрят, така че през тези 14 дена хигиената е частична.

В продължение на 4 седмици се носи ластичен бандаж /пристягащ колан/. През първата седмица движеният ще бъдат ограничени и пациентът няма да може да стои напълно изправен. Следоперативните болките се повлияват успешно от обикновени обезболяващи.

Леки спортни упражнения, без натоварване на коремните мускули, могат да се правят след две седмици. За корем може да се работи най-рано два месеца след операцията.

Рискове от дадената операция абдоминопластика

Същестуват стандартните за всяка хирургична операция рискове като инфекция и кръвоизлив /хематом/. За да се предотврати появата на инфекция,след операцията е препоръчително да се пие една седмица антибиотик.

Може да се получи некроза на тъканта в долната средна част на разреза, където напрежението е най-голямо. Възможно е да се получи и сером – натрупване на течност, която понякога може да изтече сама през разреза, а в други случаи може да се наложи оперативна намеса – отваря се разреза и се прави дренаж.

Можете да избегнете или намалите риска от усложнения с избора на пластичен хирург със съответния опит и квалификация.

Други процедури

Абдоминопластиката е сериозна хирургична операция, която продължава дълго време. Най-често се комбинира с по-леки корекции като липосукция в областта на талията /паласките/ и липофилинг в устните или назолабиалните гънки. Може да се съчетае и с други процедури по лицето и тялото, като това се обсъжда по време на консултацията.

Въпроси и отговори

При абдоминопластиката се премахва т.нар. висящ корем – отстраняват се излишните мазнини и кожа от средната и долната част на корема. Пъпът се реконструира и мускулите се стягат.
Резултатът е изключително траен – с години, но е необходимо пациентът да полага грижи за фигурата си като спортува и спазва подходящ хранителен режим, за да не допусне повторно натрупване на мазнини в коремната област.
Пациенти с хронични заболявания, особено ендокринни, поради голяма вероятност от инфекции.
Разрезът е дълъг, прави се по цялата дължина в най-ниската част на корема, на линията на окосмената част. Прави се и един малък разрез окола пъпа.
Не, но с времето силно избледнява.
С изрязването на увисналата кожа се отстраняват и намиращите се там стрии. Останалите /ако има такива/ стават по-малко видими, тъй като кожата на корема се изпъва.
Независимоот начина на раждане е необходимо до се изчакат най-малко 6 месеца.
От 10 до 14 дена.
4 седмици се носи ластичен бандаж. През първата седмица движеният ще бъдат ограничени и пациентът няма да може да стои напълно изправен.
Ако не се натоварват коремните мускули – след две седмици. За корем може да се работи най-рано два месеца след операцията.
Може да се получи некроза на тъканта в долната средна част на разреза, където напрежението е най-голямо. Възможно е да се получи и сером – натрупване на течност, която понякога  може да изтече сама през разреза, а в други случаи може да се наложи оперативна намеса – отваря се разреза и се прави дренаж. Друго възможно усложнение е инфекция.
Два и половина - три часа.
Да, дренажи се поставят за 48 часа.
На пъпа се свалят на 7-ия ден, а другите между 10-ия и 14 ия ден.
На 30-ия ден и на 6-ия месец.

Важно!

Винаги, когато избирате пластичен хирург се уверете, че той има необходимото за това образование . Помолете го да ви покаже своите дипломи и сертификати, ако не са поставени на видно място в кабинета му. Това е ваше право и е изключително важно, за да не попаднете в ръцете на псевдохирург или на такъв, който няма необходимата квалификация, за да извърши желаната от вас процедура.

Добре е да проверите къде даденият хирург има членства и дали има допълнителни специализации в някои области. Винаги изисквайте документ след операцията, който да удостоверява кой, кога и каква процедура ви е извършил.

isaps-logo
apras-logo

Изпратете ни запитване

Име *

Фамилия *

Телефон *

E-mail *

Пояснение *

popup image

Уважаеми пациенти, клиниката в гр. Пловдив е с нов адрес: ул. Младежка 1A. Очакваме ви!