Блефаропластика | Доктор Тонев
dr-tonev

TONEV AESTHETIC CLINIC

Блефаропластика

Блефаропластика

Какво представлява процедурата

Блефаропластиката има за цел да отвори и освежи погледа на лицето. По време на процедурата се отстраняват излишната кожа, мастна тъкан и в някои случаи мускулна тъкан от областта на клепачите. Блефаропластиката се разделя на две отделни процедури - горна и долна блефаропластика, т.е. корекция на горни и долни клепачи. Много често двете процедури се извършват заедно.

Корекция на горни клепачи

С операцията се коригира увисналата кожа на горния клепач. Премахват се и мастните сакове.

Корекция на долни клепачи

Операцията коригира т.н. “торбички”. Премахват се мастните сакове.

Подходящи пациенти

Най-добрите кандидати за блефаропластика са физически здрави и добре информирани за процедурата. Обикновено са на възраст над 35 години, въпреки че генетичните фактори могат да бъдат причина, за да бъде препоръчано това лечение и при по-младите хора. Кандидатите могат да не бъдат одобрени, ако те имат някои от изброените състояния: Сухота в очите, Високо кръвно налягане, Сърдечно-съдови заболявания, Диабет, Глаукома или Базедова болест.

Подготовка за операцията

Първата стъпка е да отидете на консултация. По време на прегледа:

  • Ще бъде направена снимка на очите ви, отразяваща тяхното състояние в момента.
  • Вашият хирург ще прецени дали тази процедура е подходяща за вас.
  • Ще обсъдите желания от вас резултат и до каква той степен може да бъде постигнат.
  • Ще ви бъде показано къде ще бъдат направени разрезите.
  • Ще бъдете информирани за възстановителния период и за възможните рискове и усложнения свързани с предстоящата процедура.
  • Ще получите указания какво трябва да направите преди операцията и какви изследвания ще са ви необходими.

Какво се очаква от вас по време на консултацията:

  • Да зададете на хирурга всички въпроси, които ви вълнуват относно предстоящата процедура
  • Да информирате лекаря, ако имате някакви заболявания, както и за всички медикаменти, които взимате в момента /ако има такива/.

Как протича операцията

Извършва се с локална анестезия и венозно седиране. Времетраенето е около час-два, в зависимост от това дали се прави пластика само на горен или долен клепач или и на двата заедно. Операцията може да се извърши и с обща упойка. При горната блефаропластика се прави разрез по дължината на горния клепач, който е добре скрит в гънката на окото. Премахват се излишната кожа и мастна тъкан и когато е необходимо се коригира повдигащия клепачите мускул. При долната блефаропластика оперативният разрез е на 2 милиметра под мигления ръб. Излишната кожа, мастна тъкан и в някои случаи мускулна тъкан се отстраняват. Ефектът се стабилизира с пластика на септалната преграда, която с възрастта изтънява и не задържа мастните сакове. Друг вариант на тази операция е да не се отстраняват мастните сакове, а да се обърнат и пришият към орбиталния ръб. С тази техника се попълват хлътванията в орбиталната област при по-възрастните пациенти и се придава по-младежки вид.

Резултат

Положителната промяна в погледа на лицето се отразява на цялостната визия и излъчване. Резултатът от операцията е дълготраен. Белезите са малки и след време стават незабележими.

Възстановителен период

Престоят в клиниката е няколко часа. През първите дни след операцията се наблюдават отоци и синини под очите. Студените компреси могат да помогнат тези симптоми да отшумят по-бързо. Дискомфортът и болката се повлияват от най- обикновени болкоуспокояващи. Конците се свалят на 4-5- ти ден, но за пълно възстановяване и изчезване на дискомфорта е добре да се предвидят 7-10 дена.

Специфични следоперативни съвети, които е важно пациентите да спазват:

Белезите, не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина или когато това става, те трябва да бъдат намазани с висок слънцезащитен фактор, за да не пигментират. През първите 7 дена е препоръчително да се носят очила.

Усложнения и рискове при блефаропластиката

След операцията може да получите сълзене, сърбеж, парене в очите, сухота в очите, чувствителност към светлина и замъглено или двойно виждане, което може да се задържи за няколко дни. Капките и мехлемите за очи могат много успешно да повлияят тези симптоми.

Съществува риск от асиметрия на горния клепач, а при долния е възможно да се получи придърпване на кожата надолу. Макар и много рядко може да се получи кръвоизлив, който ако не бъде отстранен на време може да затрудни виждането.

При добра преценка и правилно изпълнена техника усложненията могат да бъдат сведени до минимум.

Можете да избегнете или намалите риска от усложнения с избора на пластичен хирург със съответния опит и квалификация.

Други процедури

Блефаропластиката третира проблемите на горния и долния клепач, но не и увисналите вежди или фините бръчици отстрани на очите.

Много често Блефаропластиката се извършва заедно с други хирургични процедури на лицето, най-често с Маларен лифт и Фронт лифт. Съчетава се идеално и с Фейслифт на лицето и Темпорален лифт /повдигане на вежди/.

Когато се извършат едновременно няколко процедури се постига по-цялостно подмладяване на лицето.

Тези опции следва да бъдат обсъдени с вашия хирург по време на консултацията, за да се избере най-добрия за вас вариант.

Важно!

Винаги, когато избирате пластичен хирург се уверете, че той има необходимото за това образование . Помолете го да ви покаже своите дипломи и сертификати, ако не са поставени на видно място в кабинета му. Това е ваше право и е изключително важно, за да не попаднете в ръцете на псевдохирург или на такъв, който няма необходимата квалификация, за да извърши желаната от вас процедура.

Добре е да проверите къде даденият хирург има членства и дали има допълнителни специализации в някои области. Винаги изисквайте документ след операцията, който да удостоверява кой, кога и каква процедура ви е извършил.

isaps-logo
apras-logo

Изпратете ни запитване

Име *

Фамилия *

Телефон *

E-mail *

Пояснение *

popup image

Уважаеми пациенти, клиниката в гр. Пловдив е с нов адрес: ул. Младежка 1A. Очакваме ви!