Ботулинов токсин | Доктор Тонев
dr-tonev

TONEV AESTHETIC CLINIC

Ботулинов токсин

Ботулинов токсин

Какво предсавлява

В естетичната хирургия ботулиновият токсин се използва за изглаждане на бръчките по лицето – “Пачи крак”, хоризонталните бръчки на челото и вертикалните линии между веждите. В много малки дози може да се постви и във вертикалните бръчки над горната устна.

Принцип на действие и резултат

След като бъде инжектиран Ботулиновият токсин парализира и спира контракциите на мускулите, образуващи бръчките, в следствие, на което кожата там се изглажда. Резултатите стават видими след 3-4 дена. Продължителността на ефекта е около 6 месеца.

Повечето пациенти са на възраст между 35 и 60 години.

Процедурата

Процедурата се извършва в лекарски кабинет без упойка. Кожата се почиства със сапун и вода. Инжекциите се слагат подкожно на предварително определени от хирурга места. Възможно е пациентите да изпитват лек дискомфорт по време на инжектирането. Успехът на процедурата зависи до голяма степен от правилното определяне на зоните за инжектиране.

Времетраенето е 10-15 минути в зависимост от броя и големината на третираните бръчки. След процедурата пациентите могат да се приберат вкъщи. Не трябва да се правят.

Количеството ботулинов токсин, което е необходимо е различно за всеки пациент и се определя по време на консултацията, в зависимост от неговите специфични нужди.

Специфични съвети

След процедурата не трябва се правят масажи, нито да се поставя лед върху третираните зони. Препоръчва се 4 часа след инжектирането пациентът да бъде прав или седнал и да прави мимики.

Странични ефекти

Понякога след процедурата са възможни главоболие, гадене, зачервяване и болка на местата, където са слагани инжекциите. Тези симптоми отшумяват за няколко дена. В редки случаи, когато ботулиновият токсин е поставен твърде близо до веждите, мускулите могат да отслабнат и веждите да “клепнат” надолу. Тогава трябва да се изчака да мине целия период на действие на ботулиновия токсин, за да се възвърне нормалното състояние на мускулите и веждите да заемат обичайната си позиция. При правилно поставяне на ботулиновия токсин тези рискове са сведени до нула.

Важно!

Винаги, когато избирате пластичен хирург се уверете, че той има необходимото за това образование . Помолете го да ви покаже своите дипломи и сертификати, ако не са поставени на видно място в кабинета му. Това е ваше право и е изключително важно, за да не попаднете в ръцете на псевдохирург или на такъв, който няма необходимата квалификация, за да извърши желаната от вас процедура.

Добре е да проверите къде даденият хирург има членства и дали има допълнителни специализации в някои области. Винаги изисквайте документ след операцията, който да удостоверява кой, кога и каква процедура ви е извършил.

isaps-logo
apras-logo

Изпратете ни запитване

Име *

Фамилия *

Телефон *

E-mail *

Пояснение *