Гинекомастия | Доктор Тонев
dr-tonev

TONEV AESTHETIC CLINIC

Гинекомастия

Гинекомастия

Какво представлява процедурата

Процедурата има за цел да коригира все по-често срещания при мъжете проблем, свързан с увеличения размер на гърдите - гинекомастия. С операцията се намаляват т.нар. женски тип гърди до нормалните за мъжете размери.

Подходящи пациенти

Проблемът с увеличения размер на мъжките гърди може да се дължи на две причини – натрупана мастна тъкан, в следствие на напълняване или увеличено количество на жлезистата тъкан, което е генетчно заложено при някои мъже. Обикновено в такива случаи мъжете се срамуват от външния вид на гърдите си и ги крият. Този проблем е напълно решим с операцията и помага на мъжете да възвърнат отново самочувствието си.

Подготовка за операцията

Първата стъпка е да отидете на консултация. По време на прегледа:

  • Ще бъде направена снимка на гърдите ви, отразяваща тяхното състояние в момента.
  • Вашият хирург ще прецени дали тази процедура е подходяща за вас.
  • Ще обсъдите желания от вас резултат и до каква степен той може да бъде постигнат.
  • Ще ви бъде показано къде ще бъдат направени разрезите и ще ви бъде обяснена оперативната техника.
  • Ще бъдете информирани за възстановителния период и за възможните рискове и усложнения свързани с предстоящата процедура.
  • Ще получите указания какво трябва да направите преди операцията и какви изследвания ще са ви необходими.

Какво се очаква от вас по време на консултацията:

  • Да зададете на хирурга всички въпроси, които ви вълнуват относно предстоящата процедура.
  • Да информирате лекаря, ако имате някакви заболявания, както и за всички медикаменти, които взимате в момента /ако има такива/.

Как протича операцията

Операцията се извършва с обща упойка. Времетраенето е 1.5-2.5 часа.

Местоположението и големината на разрезите се определя от обема на тъканите, които трябва да бъдат отстранени. Най-често се прави разрез около ареолата. При по-малки гърди е достатъчно да се направи полукръг около ареолата в долната й част. През този разрез се отстранява излишната гръдна тъкан. Това е типичен случай на корекция при истинската гинекомастия. При по-големи гърди, когато обема на гърдата се дължи на увеличена мастна тъкан, т.нар. псевдогинекомастия, оперативната техника е сходна с тази при намаляване на женски гърди. Разрезите са около ареолата и вертикално надолу, като в някои случаи се налага да се направи и разрез под гърдата. Отстраняват се излишните тъкани и кожа. След като операцията приключи се слагат дренажи, разрезите се зашиват и върху тях се поставя хирургична превръзка. Гърдите се пристягат с бинт, който да придържа кожата на място.

В редки случаи, когато увеличаването на гърдите е малко и се дължи само на натрупана мазнина, проблемът може да се коригира с липосукция.

Резултат

След операцията гърдите са с нормални за мъжете размери и са пропорционални на тялото. Резултатът е изключително траен, като единствено качването на много излишни килограми и натрупването на мазнини в гръдната област може да развали получения ефект. Ето защо е важно пациентът да полага грижи за фигурата си като спортува и спазва подходящ хранителен режим.

Възстановителен период

Престоят в клиниката е едно денонощие. Конците се свалят на 10-14 ден, в зависимост от използваната оперативна техника.

Следоперативните болки са съвсем умерени и се повлияват добре от обикновени обезболяващи. Първата седмица се носи специален лепящ се еластичен бинт (тензопласт) и още две седмици - еластичен бандаж.

След 4-5 дена пациентът може да се върне на работа. За пълно възстановяване и изчезване на дискомфорта е необходим около месец.

Рискове

Същестуват стандартните за всяка хирургична операция рискове като инфекция и кръвоизлив /хематом/. За да се предотврати появата на инфекция, след операцията е препоръчително да се пие една седмица антибиотик

Можете да избегнете или намалите риска от усложнения с избора на пластичен хирург със съответния опит и квалификация.

Други процедури

Операцията може да се съчетае с липосукция на различни части на тялото, както и с други хирургични процедури.

Важно!

Винаги, когато избирате пластичен хирург се уверете, че той има необходимото за това образование . Помолете го да ви покаже своите дипломи и сертификати, ако не са поставени на видно място в кабинета му. Това е ваше право и е изключително важно, за да не попаднете в ръцете на псевдохирург или на такъв, който няма необходимата квалификация, за да извърши желаната от вас процедура.

Добре е да проверите къде даденият хирург има членства и дали има допълнителни специализации в някои области. Винаги изисквайте документ след операцията, който да удостоверява кой, кога и каква процедура ви е извършил.

isaps-logo
apras-logo

Изпратете ни запитване

Име *

Фамилия *

Телефон *

E-mail *

Пояснение *

popup image

Уважаеми пациенти, клиниката в гр. Пловдив е с нов адрес: ул. Младежка 1A. Очакваме ви!