Липосукция | Доктор Тонев
dr-tonev

TONEV AESTHETIC CLINIC

Липосукция

Липосукция

Какво представлява процедурата

С липосукцията се премахват мастните натрупвания в определени области на тялото. Най-често това са “бричове”, ханш, колене, корем, подбедрици. Извършва се с помощта на вакуум аспирация, която разбива мастните клетки и позволява те да бъдат изтеглени.

Подходящи пациенти

Подходящи са всички пациенти с локализирани мастни натрупвания. Операцията е подходяща както за жени, така и за мъже. Основното предназначение на тази процедура е да се премахнат мастните натрупвания, които са резистентни на диети и упражнения, а не да се отслабне. Ето защо като краен резултат пациентът може да очаква оформяне на силуета, а не загуба не тегло. Ако пациентът е с твърде наднормено тегло, той трябва първо да отслабне.

Подготовка за операцията

Първата стъпка е да отидете на консултация. По време на прегледа:

  • Ще бъде направена снимка на зоните, подлежащи на корекция.
  • Вашият хирург ще прецени дали тази процедура е подходяща за вас.
  • Ще обсъдите желания от вас резултат и до каква той степен може да бъде постигнат.
  • С помощта на компютърно моделиране още по време на консултацията ще имате възможност да видите какъв приблизително ще бъде крайният резултат.
  • Ще ви бъде обяснена оперативната техника.
  • Ще бъдете информирани за възстановителния период и за възможните рискове и усложнения свързани с предстоящата процедура.
  • Ще получите указания какво трябва да направите преди операцията и какви изследвания ще са ви необходими.

Какво се очаква от вас по време на консултацията:

  • Да зададете на хирурга всички въпроси, които ви вълнуват относно предстоящата процедура.
  • Да информирате лекаря, ако имате някакви заболявания, както и за всички медикаменти, които взимате в момента /ако има такива/.

Как протича операцията

Процедурата се извършва най-често с обща упойка, но може да бъде направена и с местна анестезия с венозна седация или с епидурална упойка. Времетраенето зависи от броя на третираните области и от количеството мастна тъкан, което трябва да бъде премахнато.

Най-напред в областите, които ще бъдат третирани се инжектира разтвор /физиологичен серум, лидокаин и адреналин/, който намалява кръвоизливите в третираните области и облекчава следоперативния период. След това през малък разрез, на определено място, се вкарва метална канюла /тънка тръба/ с объл връх, с която механично се разбиват мастните клетки. Канюлата е свързана с вакуум аспирация, посредством която се изтеглят разбитите мастни натрупвания. На края на операцията се слагат малки дренажи и третираните зони се пристягат с еластичен самозалепящ се бинт /тензопласт/.

Това е стандартната вакуум липосукция. Тя може да се прави на всички части на тялото като дава много добри резултати.

Има още ултразвукова и лазерна липосукция. При ултразвуковата рисковете от неравности са много големи. От друга страна лазерната липосукция може да се използва само за третиране на много малки участъци.

Резултат

Крайният резултата става напълно видим към края на 2-ия, началото на 3-ия месец, въпреки че още веднага се забелязва, че тялото е по-оформено в съответните области. На мястото, от което са изтеглени мазнините, се развива съединителна тъкан, кожата се свива и мастни клетки там повече не се натрупват.

Възстановителен период

Престоят в клиниката е едно денонощие. Конците и тензопласта се свалят на 7-ия ден. След операцията, в продължение на два месеца, се носи еластичен бандаж.

Следоперативните болки са съвсем умерени, като от натъртване и се повлияват добре от обикновени обезболяващи. Известно време след операцията третираните зони са отекли. Възстановяването е бързо и след 3-4 дена пациентът може да се върне на работа.

Рискове

Същестуват стандартните за всяка хирургична операция рискове като инфекция и кръвоизлив /хематом/. При липосукцията рисковете са основно естетични, най-вече неравности, а в по-редки случаи - увисване на кожата.

Можете да избегнете или намалите риска от усложнения с избора на пластичен хирург със съответния опит и квалификация.

Други процедури

Липосукцията може да се съчетае успешно и с други хирургични процедури като повдигане и уголемяване на бюст, абдоминопластика, ринопластика, поставяне на импланти в подбедриците и др. Желаните от пациента корекции са предмет на обсъждане по време на консултацията.

Въпроси и отговори

По време на липосукцията мастните клетки се разрушават и изсмукват. Основното предназначение на тази процедура е да се премахнат мастните натрупвания, които са резистентни на диети и упражнения, а не да се отслабне. Ето защо като краен резултат пациентът може да очаква оформяне на силуета, а не загуба не тегло.
Най-напред в областите, които ще бъдат третирани се инжектира разтвор /физиологичен серум, лидокаин и адреналин/, който намалява кръвоизливите в третираните области. След това през малък разрез, в определено място се вкарва метална канюла /тънка тръба/ с объл връх. Тя е свързана с вакуум аспирация, разбива мастните клетки и те биват изтеглени. Това е стандартната вакуум липосукция. Има още ултразвукова, лазерна, липолиза , на които аз не съм привърженик.
Да, резултатът е траен. На мястото, от което са изтеглени мазнините, се развива съединителна тъкан, кожата се свива и мастни клетки там повече не се натрупват
Ако пациентът е с твърде наднормено тегло, той трябва първо да отслабне. Липосукция не се прави и на пациенти с хронични заболявания, особено ендокринни, поради голяма вероятност от инфекции.
Липосукция може да се направи на много части от тялото. Такива са ханш, корем, „бричове”, подбедрици, колене, глезени, гръб, гърди и др.
Могат да се обработят до 6 - 7 области, но това завис от количеството мастна тъкан, която трябва да бъде отстранена.
Около3 литра . Повече не трябва, защото има риск пациента да изпадне в шок. Ако се аспирират повече от 3 литра, трябва да се води сериозна реанимация.
Възможно е да се повтори процедурата, на същото място, но най-рано 6 месеца след първата.
При правилни показания основно естетични, най-вече неравности. Инфекция може да се получи изключително рядко- дренира се и се пие антибиотик.
1 седмица се носи специален лепящ се еластичен бинт (тензопласт) и 6 седмици - еластичен бандаж.
Още веднага се забелязва, че тялото в съответните области е по-оформено, но крайният резултата става напълно видим към 3-ия месец.
След 3-4 дни.
Това зависи от броя и големината на обработваните зони, около час и половина-два.
Да, до следващата сутрин.
Престоят в клиниката е 1 нощ.
На 7-ия ден и в края на месеца.

Важно!

Винаги, когато избирате пластичен хирург се уверете, че той има необходимото за това образование . Помолете го да ви покаже своите дипломи и сертификати, ако не са поставени на видно място в кабинета му. Това е ваше право и е изключително важно, за да не попаднете в ръцете на псевдохирург или на такъв, който няма необходимата квалификация, за да извърши желаната от вас процедура.

Добре е да проверите къде даденият хирург има членства и дали има допълнителни специализации в някои области. Винаги изисквайте документ след операцията, който да удостоверява кой, кога и каква процедура ви е извършил.

isaps-logo
apras-logo

Изпратете ни запитване

Име *

Фамилия *

Телефон *

E-mail *

Пояснение *

popup image

Уважаеми пациенти, клиниката в гр. Пловдив е с нов адрес: ул. Младежка 1A. Очакваме ви!