Намаляване на гърди | Доктор Тонев
dr-tonev

TONEV AESTHETIC CLINIC

Намаляване на гърди

Намаляване на гърди

Какво представлява процедурата

Процедурата по намаляване на гърди е много комплексна, тъй като тя включва както намаляване обема на гърдите, така и тяхното оформяне и повдигане. С операцията успешно се коригира и асиметрия в обема на гърдите. Резултатът е пропорционален на тялото, добре изглеждащ бюст.

Подходящи пациенти

Операцията е търсена както от естетични съображения, така и при медицински показания - болки в гърба, като натоварването може да доведе до бъдещи проблеми с гръбначния стълб. Обхваща целия възрастов диапазон от жени над 18 години.

Подготовка за операцията

Първата стъпка е да отидете на консултация. По време на прегледа:

  • Ще бъде направена снимка на гърдите ви, отразяваща тяхното състояние в момента.
  • Ще обсъдите желания от вас резултат и до каква степен той може да бъде постигнат.
  • Ще ви бъде обяснена оперативната техника, която ще се използва и ще ви бъде показано къде ще бъдат направени разрезите.
  • Ще бъдете информирани за възстановителния период и за възможните рискове и усложнения свързани с предстоящата процедура.
  • Ще получите указания какво трябва да направите преди операцията и какви изследвания ще са ви необходими.

Какво се очаква от вас по време на консултацията

  • Да зададете на хирурга всички въпроси, които ви вълнуват относно предстоящата процедура.
  • Да информирате лекаря, ако имате някакви заболявания, както и за всички медикаменти, които взимате в момента /ако има такива/.

Как протича операцията

Операцията се извършва под обща анестезия. Времетраенето е 3-3.5 часа.

Поради големия размер на гърдите се използва оперативна техника, която налага да се направят три разреза – един около ареолата, един вертикален, спускащ се от долната страна на ареолата до гънката на гърдата и един хоризонтален, минаващ по гънгата на гърдата. Получава се разрез тип “котва”.

По време на операцията зърното с ареолата се повдигат и преместват на предварително определено място. Ареолите се намаляват. Премахват се кожа, подкожие, жлеза и се оформя новия по-стегнат вид на гърдата. Разрезите се зашиват и се слагат аспирационни дренажи.

При Гигантомастия /огромен бюст/ ареолите трябва да се преместят на много голяма разстояни, което налага да се отделят от подлежащата тъкан като свободен трансплантат и да се присадят на новото място. В този случай се губи напълно чувствителността на зърното и възможността за кърмене, защото се прекъсва връзката с млечните канали и жлези.

Резултат

За разлика от всички други пластични операции, при намаляването на гърди ползата е не само естетична – пациентките получават и физическо облекчение на досегашните си симптоми като болки във врата, гърба, раменете или честото главоболие. Резултатът е дефинитивен, като с течение на времето гърдите могат единствено да загубят част от своята форма и под действието на гравитацията леко да се отпуснат. Редовното носене на сутиен може значително да забави този процес.

Възстановителен период

Престоят в клиниката е едно денонощие. В деня след операцията се свалят дренажите. 

В клиниката се работи само с резорбируеми конци, включително интрадермалния шев (кожния шев), поради което не се налага да се свалят конци.

Известно време след операцията гърдите ще са отекли. Пациентките трябва да носят специален еластичен сутиен денонощно през първите два месеца. Възможни се умерени следоперативни болки, които бързо се повлияват от обикновени обезболяващи.

Повечето пациентки могат да се върнат на работа след една седмица, но са необходими 2-3 седмици, за да изчезне дискомфорта и чувството на напрежение в гърдите.

В зависимост от количеството гръдна тъкан, която трябва да бъде отстранена възможността за кърмене силно намалява.

* Специфични следоперативни съвети:

Трябва да се избягва вдигането на тежки неща и разтягането около месец след операцията, докато не спаднат напълно отоците и гръдните тъкани не се възстановят.

През първите месеци белезите не трябва да се излагат на слънце или солариум, за да не пигментират.

Рискове от дадената операция

Същестуват стандартните за всяка хирургична операция рискове като инфекция и кръвоизлив /хематом/. За да се предотврати появата на инфекция, след операцията е препоръчително да се приема една седмица антибиотик

Когато гърдите са много големи и се отделя голямо количество гръдна тъкан съществува риск от некроза и загуба на ареолата , в следствие на нарушеното кръвоснабдяване. Опасността е най-голяма при Гигантомастия. В случай, че това стане се прави реконструкция на ареолата и зърното.

Можете да избегнете или намалите риска от усложнения с избора на пластичен хирург със съответния опит и квалификация.

Важно!

Винаги, когато избирате пластичен хирург се уверете, че той има необходимото за това образование . Помолете го да ви покаже своите дипломи и сертификати, ако не са поставени на видно място в кабинета му. Това е ваше право и е изключително важно, за да не попаднете в ръцете на псевдохирург или на такъв, който няма необходимата квалификация, за да извърши желаната от вас процедура.

Добре е да проверите къде даденият хирург има членства и дали има допълнителни специализации в някои области. Винаги изисквайте документ след операцията, който да удостоверява кой, кога и каква процедура ви е извършил.

isaps-logo
apras-logo

Изпратете ни запитване

Име *

Фамилия *

Телефон *

E-mail *

Пояснение *

popup image

Уважаеми пациенти, клиниката в гр. Пловдив е с нов адрес: ул. Младежка 1A. Очакваме ви!