Отопластика | Доктор Тонев
dr-tonev

TONEV AESTHETIC CLINIC

Отопластика

Отопластика

Какво представлява процедурата

Хирургичната корекция на ухото, известна още като отопластика, е процедура за прибиране на твърде отдалечените от главата уши, както и за коригиране на някои ушни дефекти.

Подходящи пациен

Всеки пациент, който е физически здрав и има реалистични очаквания за крайния резултат. Повечето кандидати за отопластика са деца и тийнейджъри. Но и възрастните с подобни проблеми не са малко и те също са подходящи, с прекрасни перспективи да подобрят външният вид и самочувствието си.

При децата операцията се извършва след навършването на 7 годишна възраст. Тогава приключва растежът на ушите, а хрущялът е все още мек и е лесно да бъде моделиран. Тази възраст е подходяща и от психологическа гледна точка, защото тогава детето тръгва на училище. Така се предотвратяват едни бъдещи травми, свързани с присмех от страна на съучениците. Това е една от най-често срещаните оперативни корекции при деца на възраст 7-14 години.

Подготовка за операцията

Първата стъпка е да отидете на консултация.

По време на прегледа ще бъде направена снимка, отразяваща състоянието на ушите ви в момента. Заедно с хирурга ще обсъдите желания от вас резултат, до каква степен той може да бъде постигнат и каква техника ще бъде използвана. Ще ви бъде показано къде ще бъдат направени разрезите. Ще бъдете информирани за възстановителния период и за възможните рискове и усложнения свързани с предстоящата процедура, както и ще получите указания какво трябва да направите преди операцията и какви изследвания ще са ви необходими.

Това, което се очаква от вас по време на консултацията е да зададете на хирурга всички въпроси, които ви вълнуват относно предстоящата процедура и да информирате лекаря, ако имате някакви заболявания, както и за всички медикаменти, които взимате в момента /ако има такива/.

Как протича операцията

Операцията се извършва с местна упойка и венозна седация. При желание от страна на пациента може да се използва и обща упойка. Продължителността на операцията е около един час.

Разрезите се правят в естествената гънка зад ушите. Така белегът остава максимално скрит. Кожата и мускулите се отделят от хрущяла. Той се изпилява и изтънява по линията за корекция, за да бъде по-лесно моделиран. След това със специални нерезорбируеми конци хрущялът се пристяга на няколко места, като по този начин прибира горната част на ушната мида към главата. Така формата на хрущяла се преструктурира и разрезът се зашива. В случаите, когато трябва да се намали размера на ушната мида, част от хрущяла и кожата се изрязват. Когато липсва част от ухото, включително и при изгаряне, се присажда кожа. След процедурата се поставя хирургична превръзка.

Възстановителен период

Възстановителният период е сравнително кратък. Няколко часа след операцията пациентите могат да се приберат вкъщи. Възможно е да имат болки и дискомфорт през първите 2-3 дни след операцията, за които ще им бъдат препоръчани съответните болкоуспокояващи. Конците се отстраняват 7 дни след процедурата, като пациентите могат да се върнат към ежедневните си задължения 2-3 дни след операцията. Необходимо е да носят придържаща лента за уши за около 1.5-2 месеца. Това е много важно, тъй като е необходимо време хрущялът да заеме окончателно новото си положение. В противен случай съществува риск ушите да се върнат в изходното си състояние.

Рискове

Същестуват стандартните за всяка хирургична операция риск от инфекция и кръвоизлив /хематом/, въпреки че при тази процедура инфекция почти не се среща, поради доброто кръвоснабдяване на тъканите.

Възможна е асиметрия и частично връщане на формата на ушите. В зависимост от реакцията на организма, на мястото на разреза може да се образува келоиден белег.

Не съществува опасност от засягане на слуха.

Важно!

Винаги, когато избирате пластичен хирург се уверете, че той има необходимото за това образование . Помолете го да ви покаже своите дипломи и сертификати, ако не са поставени на видно място в кабинета му. Това е ваше право и е изключително важно, за да не попаднете в ръцете на псевдохирург или на такъв, който няма необходимата квалификация, за да извърши желаната от вас процедура.

Добре е да проверите къде даденият хирург има членства и дали има допълнителни специализации в някои области. Винаги изисквайте документ след операцията, който да удостоверява кой, кога и каква процедура ви е извършил.

isaps-logo
apras-logo

Изпратете ни запитване

Име *

Фамилия *

Телефон *

E-mail *

Пояснение *

popup image

Уважаеми пациенти, клиниката в гр. Пловдив е с нов адрес: ул. Младежка 1A. Очакваме ви!