Повдигане на гърди | Доктор Тонев
dr-tonev

TONEV AESTHETIC CLINIC

Повдигане на гърди

Повдигане на гърди

Какво представлява процедурата

Повдигането на гърди е често търсена процедура. По своето естество е комплексна, тъй като се прави цялостна корекция на гърдите - зърното с ареолата се преместват, цялата гърда се оформя, придобива заоблен вид и по-висок стоеж. Бюстът изглежда по-стегнат и привлекателен.

Подходящи пациенти

Това са жени, при които гърдите са с достатъчен обем, но са увиснали. Това увисване /птоза/ може да е вследствие на бременност, кърмене, вариране в килограмите, генетични фактори или да е резултат от напредването на възрастта. Характерно е отпускане на кожата и загуба на нейната еластичност, горният полюс на гърдите се изпразва, като ареолота и цялата гръдна жлеза падат под гръдната гънка.

Подготовка за операцията

Първата стъпка е да отидете на консултация. По време на прегледа:

  • Ще бъде направена снимка на гърдите ви, отразяваща тяхното състояние в момента.
  • Ще обсъдите желания от вас резултат и до каква степен той може да бъде постигнат.
  • Ще ви бъде обяснена оперативната техника, която ще се използва и ще ви бъде показано къде ще бъдат направени разрезите.
  • Ще бъдете информирани за възстановителния период и за възможните рискове и усложнения свързани с предстоящата процедура.
  • Ще получите указания какво трябва да направите преди операцията и какви изследвания ще са ви необходими.

Какво се очаква от вас по време на консултацията

  • Да зададете на хирурга всички въпроси, които ви вълнуват относно предстоящата процедура.
  • Да информирате лекаря, ако имате някакви заболявания, както и за всички медикаменти, които взимате в момента /ако има такива/.

Как протича операцията

Процедурата по повдигане на гърди се извършва с обща упойка. Времетраене 2 часа и половина.

Броят и големината на разрезите се определя от степента на увисване. В по-голямата част от случаите се използва техниката, известна като вертикална мамапластика /популяризирана от Мадлен Лежур/, при която се правят два разреза – един около ареолата и един вертикален, спускащ се от долната страна на ареолата до гръдната гънка. В много редки случаи, при висока степен на птоза се прави и трети хоризонтален разрез точно по гънката на гърдата. Получава се разрез тип “котва”, но тъй като остава повече белези не е сред предпочитаните и се използва само при необходимост.

По време на операцията зърното с ареолата се повдигат и преместват на предварително определено място. При необходимост ареолите се намаляват. Гръдните тъкани се преструктурират и се оформя новия по-стегнат вид на гърдата. Излишната кожа се отстранява. Разрезите се зашиват и се слагат аспирационни дренажи.

Резултат

Пациентките остават много доволни от новия вид на гърдите си. Постигнатият резултат е дълготраен. С годините, под действието на гравитацията, гръдните тъкани се отпускат, но не възвращат стоянието си от преди операцията. Степента на бъдещето увисване зависи от индивидуалните особености на организма.

Възстановителен период

Престоят в клиниката е едно денонощие. В деня след операцията се свалят дренажите. 

В клиниката се работи само с резорбируеми конци, включително интрадермалния шев (кожния шев), поради което не се налага да се свалят конци.

Известно време след операцията гърдите ще са отекли. Пациентките трябва да носят специален еластичен сутиен денонощно през първите два месеца. Възможни се умерени следоперативни болки, които бързо се повлияват от обикновени обезболяващи.

Повечето пациентки могат да се върнат на работа след една седмица, но са необходими 2-3 седмици, за да изчезне дискомфорта и чувството на напрежение в гърдите.

След операцията се запазва възможността за кърмене.

* Специфични следоперативни съвети:

Трябва да се избягва вдигането на тежки неща и разтягането около месец след операцията, докато гръдните тъкани не се възстановят.

През първите месеци белезите не трябва да се излагат на слънце или солариум, за да не пигментират.

Рискове

Същестуват стандартните за всяка хирургична операция рискове като инфекция и кръвоизлив /хематом/.

Възможно е временно намаляване на чувствителността на зърната, която се възвръща след няколко месеца без допълнително лечение.

Можете да избегнете или намалите риска от усложнения с избора на пластичен хирург със съответния опит и квалификация.

Други процедури

Процедурата може да се комбинира с поставянето на гръдни импланти, в зависимост от анатомичните фактори и нуждите на пациентката.

Повдигането на гърди може да се съчетае и с други, подходящи за пациента, процедури по лицето и тялото. Тези въпроси следва да бъдат обсъдени по време на консултацията.

Важно!

Винаги, когато избирате пластичен хирург се уверете, че той има необходимото за това образование . Помолете го да ви покаже своите дипломи и сертификати, ако не са поставени на видно място в кабинета му. Това е ваше право и е изключително важно, за да не попаднете в ръцете на псевдохирург или на такъв, който няма необходимата квалификация, за да извърши желаната от вас процедура.

Добре е да проверите къде даденият хирург има членства и дали има допълнителни специализации в някои области. Винаги изисквайте документ след операцията, който да удостоверява кой, кога и каква процедура ви е извършил.

isaps-logo
apras-logo

Изпратете ни запитване

Име *

Фамилия *

Телефон *

E-mail *

Пояснение *

popup image

Уважаеми пациенти, клиниката в гр. Пловдив е с нов адрес: ул. Младежка 1A. Очакваме ви!