Реконструкция на гърди | Доктор Тонев
dr-tonev

TONEV AESTHETIC CLINIC

Реконструкция на гърди

Реконструкция на гърди

Какво предсавлява процедурата

Процедурата представлява възстановяване на изцяло или частично отстранена гърда след мастектомия, по повод рак на гърдата. Понякога се налага да се направи и корекция на здравата гърда, за да се уеднаквят двете страни на бюста и той да бъде максимално симетричен и естествен на вид. По принцип реконструкцията се прави на няколко етапа.

Подходящи пациенти

Реконструкция на гърдата може да се направи най-рано 6 месеца след приключване на курса по лъчетерапия.

Подготовка за операцията

  • Първата стъпка е да отидете на консултация. По време на прегледа:
  • Ще бъде направена снимка на гърдите ви, отразяваща тяхното състояние в момента.
  • Ще обсъдите желания от вас резултат и до каква степен той може да бъде постигнат.
  • Ще бъде избрана най-подходящата за вас оперативна техника и ще ви бъдат обяснени етапите, през които ще мине цялостната реконструкция.
  • Ще бъдете информирани за възстановителния период и за възможните рискове и усложнения свързани с предстоящата процедура.
  • Ще получите указания какво трябва да направите преди операцията и какви изследвания ще са ви необходими.

Какво се очаква от вас по време на консултацията:

  • Да зададете на хирурга всички въпроси, които ви вълнуват относно предстоящата процедура.
  • Да информирате лекаря, ако имате някакви заболявания, както и за всички медикаменти, които взимате в момента /ако има такива/.

Оперативни техники

В зависимост от това какви са пораженията върху гърдата, дали е отстранена изцяло или частично, се използват различни техники.

Когато гърдата е отстранена изцяло оперативните техники са:

1.1 Възстановяване изцяло със собствени тъкани

  • Възстановяване с кожно-подкожно ламбо /парче кожа заедно с подлежащата мастна тъкан/, взето от долната част на корема и пренесено в областта на липсващата гърда на хранещо краче от правия коремен мускул – TRAM.
  • Възстановяване с кожно-подкожно ламбо, взето от гърба и пренесено на мястото на ампутираната гърда на хранещо краче от широкия гръбен мускул.

Тези методи се използват, когато гръдният мускул е изцяло отстранен. Двете операции са приложими при по-пълни жени, доста са травматични и остават груби белези в донорните участъци.

Понастоящем мастектомиите се извършват със запазване на гръдния мускул, което дава възможност възстановяването на гърдата да става с по-малко травматични методи:

2.1 Възстановяване с използване на експандер и имплант

На мястото на ампутираната гърда се имплантира експандер, който се раздува периодично /веднъж седмично/ през специална клапа с физиологичен серум. Целта е постепенно да се разпъне кожата на гърдата. Процесът продължава 2-4 месеца, след което експандерът се сваля и на негово място се слага анатомичен имплант.

2.2 Възстановяване с липофилинг и имплант

Липофилингът е един изключително физиологичен начин за разтягане на кожата, като в същото време остава мастна тъкан на мястото на липсващата гърда. Процедурата се прави три пъти през около два месеца, след което се поставя анатомичен имплант.

Като последен етап от операциите се прави реконструкция на липсващите ареола и зърно.

В случаите на частично отстранена гърда най-напред се възстановява липсващата част на гърдата с местни тъкани /ламба по съседство/, след което се поставя анатомичен имплант.

В зависимост от случая се прави корекция и на здравата гърда, за да се уеднакви бюста. В повечето случаи се прави повдигане или намаляване.

Всеки случай е индивидуален и строго специфичен. По време на консултацията хирургът ще прецени коя техника е най-подходяща за вас и ще получите точна информация за етапите, през които ще мине реконструкцията.

Резултат

В зависимост от естеството на реконструкцията и броя на етапите, през които тя трябва да мине, може да са необходими от 6 месеца до една година, преди крайният резултат да стане видим. Веднъж постигнат, резултатът е траен. Когато е поставен имплант е препоръчително той да бъде сменен след 20 години.

Въпреки че отнема повече време реконструкцията на гърдата е процедура, която оказва изключително положителен ефект върху психиката и самочувствието на жената.

Рискове

Както при всяка хирургична операция съществува риск от инфекция и кръвоизлив /хематом/.

Можете да избегнете или намалите риска от усложнения с избора на пластичен хирург със съответния опит и квалификация.

Важно!

Винаги, когато избирате пластичен хирург се уверете, че той има необходимото за това образование . Помолете го да ви покаже своите дипломи и сертификати, ако не са поставени на видно място в кабинета му. Това е ваше право и е изключително важно, за да не попаднете в ръцете на псевдохирург или на такъв, който няма необходимата квалификация, за да извърши желаната от вас процедура.

Добре е да проверите къде даденият хирург има членства и дали има допълнителни специализации в някои области. Винаги изисквайте документ след операцията, който да удостоверява кой, кога и каква процедура ви е извършил.

isaps-logo
apras-logo

Изпратете ни запитване

Име *

Фамилия *

Телефон *

E-mail *

Пояснение *

popup image

Уважаеми пациенти, клиниката в гр. Пловдив е с нов адрес: ул. Младежка 1A. Очакваме ви!