Ринопластика | Доктор Тонев
dr-tonev

TONEV AESTHETIC CLINIC

Ринопластика

Ринопластика

Какво представлява процедурата

Ринопластиката е процедура, която има за цел да подобри формата, размера и цялостния външен вид на носа. Може да се коригира всяка една от трите проекции на носа – височина, дължина и ширина. Едни от най-често срещаните корекции са: премахване на гърбицата на носа, изправяне на носна преграда, скъсяване на нос, стесняване на нос, оформяне върха на носа, стесняване на ноздрите.

Подходящи пациенти

Това са мъже и жени, които не са доволни от вида на своя нос. Имат реалистични очаквания за крайния резултат и са на възраст над 18 години, когато е приключил растежът на носа. С операцията се коригират успешно вродени и придобити дефекти на носа.

Подготовка за операцията

Първата стъпка е да отидете на консултация.

По време на прегледа ще бъде направена снимка на носа ви, отразяваща неговото състояние в момента. Заедно с хирурга ще обсъдите желания от вас резултат и ще разберете до каква степен той може да бъде постигнат. Тъй като резултатът зависи до голяма степен от анатомията на носа ви трябва да знаете, че всеки пациент е индивидуален и няма как да се направят два еднакви носа. С помощта на компютърно моделиране още по време на консултацията ще имате възможност да видите какъв приблизително ще бъде крайният резултат при вас.

Ще ви бъде обяснена техниката, която ще се използва за корекция на носа ви. Ще бъдете още информирани за възстановителния период и за възможните рискове и усложнения свързани с предстоящата процедура, както и ще получите указания какво трябва да направите преди операцията и какви изследвания ще са ви необходими.

  • Това, което се очаква от вас по време на консултацията е да зададете на хирурга всички въпроси, които ви вълнуват относно предстоящата процедура и да информирате лекаря, ако имате някакви заболявания, както и за всички медикаменти, които взимате в момента /ако има такива/.

Как протича операцията

Ринопластиката се извършва с обща упойка. Времетраенето зависи от сложността на корекцията и варира между 1.30-2.30 часа. В практиката се използват два основни метода за корекция на носа – отворен и затворен.

Отворен метод

Отворен метод – при него се прави разрез в долната част на колумелата (това е най-ниската част на носната преграда, разположена между двете ноздри). Кожата и меките тъкани се повдигат от подлежащата носна структура, след което се правят необходимите корекции по носа. При този метод остава малък белег и възстановителният период е по-дълъг. Използва се, когато има сериозни дефекти по носа, особено на върха или се налага трансплантация на хрущял или кост.

Затворен метод

Затворен метод – при него се прави разрез от вътрешната страна на ноздрата, върху лигавицата. Хрущялът и костта се отделят от кожата, след което, в зависимост от случая части от коста и хрущяла могат да бъдат премахнати, оформени, увеличени /чрез трансплантат/ или преструктурирани, за да се постигне желаната нова форма. Когато се използва този метод не остава външен белег. Използват се резорбируеми конци. Затвореният метод е по-малко травмиращ за носа от отворения и възстановяването е по-бързо.

Вторична ринопластика

Вторична ринопластика – В редки случаи, когато желаният резултат не е постигнат напълно с първата операция, може да се наложи извършването на втора. Това може да стане най-рано година след първата ринопластика. Когато първата ринопластика е била извършена от един хирург, а пациентът желае втората да бъде направена от друг, трябва да е наясно с факта, че вторичната ринопластика ще бъде по-трудна поради факта, че не се знае какви промени са правени във вътрешността на носа и дали няма неправилно извършени корекции. В такива случаи е добре да се направи рентгенова снимка на носа и с нея да се отиде на консултация. Желателно е пациентът да донесе и епикризата от операцията на носа.

Независимо от избрания метод, корекцията на носа се извършва само върху костно-хрущялния скелет и не засяга дихателните пътища. Работи се единствено върху визията на носа.

Резултат

Основната промяна на носа става видима веднага щом спаднат отоците, което отнема около 10 дена, но носът продължава да добива форма до година и няколко месеца. Това време е необходимо, за да изчезне съединителната тъкан в носа, която се образува в следствие на операцията.

Резултатът е перманентен и при правилно извършена корекция не се налага вторична операция.

Възстановителен период

Престоят в клиниката е едно денонощие. На края на операцията в ноздрите се поставят тампони, които се свалят на следващата сутрин. През това време пациентът трябва да диша само през устата. След операцията на носа се поставя носна шина. На 10-ия ден шината се сваля, като дотогава трябва да се носи денонщно. През този период всички отоци и синини изчезват. След 10-ия ден се правят физиотерапевтични процедури, за да се намали развитието на съединителната тъкан в оперираната област.

* Специфични следоперативни съвети:

Много е важно е да се избягва всяка травма на носа най-вече през първите седмици от операцията. Особено внимателни трябва да бъдат родителите с малки деца, тъй като те биха могли неволно да ги ударят по лицето и носа.

Рискове и усложнения

Основните рискове са естетични – недотатъчна корекция или свръхкорекция. Свръкорекцията е по-опасна, тъй като в последствие се налага трансплантация на хрущяли.

Операцията не води до увреждане на дишането.

При всяка хирургична операция има риск от инфекция, но специално при ринопластиката инфекция никога не се наблюдава, тъй като носът, който е носител на най-различни бактерии, има много силна защитна система.

Можете да избегнете или намалите риска от усложнения с избора на пластичен хирург със съответния опит и квалификация.

Други процедури

Ринопластиката може да бъде извършена с други корекции по лицето и тялото. Носът променя и подобрява цялостната визия на лицето, но има случаи, когато пациентите се нуждаят от увеличаване на брадичката, за да постигнат още по-приятно излъчване. В много случаи по-малката брадичка кара носът да изглежда по-голям.

Въпроси и отговори

Това е процедура, с която се прави корекция на носа. Едни от най-често срещаните корекции са: премахване на гърбица на носа, изправяне на носна преграда, скъсяване на носа, стесняване на носа, оформяне върха на носа, стесняване на ноздри.
Съществуват два основни метода на работа – отворен и затворен. При затворения метод се прави разрез от вътрешната страна на ноздрата, върху лигавицата. По този начин не остава външен белег. При отворения метод се прави разрез в долната част на колумелата (това е най-ниската част на носната преграда, разположена между двете ноздри). При този метод остава малък белег и възстановителния период е по-дълъг.
На този въпрос няма еднозначен отговор. И двата метода намират своето приложение, но в своята практика съм установил, че предимствата на затворения метод са повече и че всичко в стандартната ринопластика може да бъде постигнато чрез него. Затова в 95% от случаите използвам затворения метод. Единствено при някои сложни вродени деформации или вторични операции на носа се налага използването на отворения метод.
Резултатът е траен и при положение, че няма някякви усложнения, допълнителни корекции не са необходими.
Основната промяна на носа става видима веднага щом спаднат отоците, което отнема около 10 дена, но носът продължава да добива форма до година и няколко месеца. Това време е необходимо, за да изчезне съединителната тъкан в носа, която се образува в следствие на операцията.
Да, използвам програма за компютърно моделиране, с чиято помощ още по време на консултацията, пациентът може да види какъв ще бъде горе-долу следоперативния резултат.
Десет дена се носи гипсова шина. През това време всички отоци и синини изчезват. На 10-ия ден се сваля шината и пациентът може да излиза навън. На 2-ия ден от операцията се махат тампоните. На 3-ия и на 6-ия ден се сменя гипсовата шина. След 10-ия ден се правят физиотерапевтични процедури, за да се намали развитието на съединителната тъкан в оперираната област
Не е желателно. Шината се сменя от мен или някой от моите асистенти в София или Пловдив.
Да. Този дискомфорт е причинен от образуването на засъхнали секрети, които могат да запушат плътно ноздрите. В този случай помага капването на зехтин в ноздрите и механичното отпушване с навлажнена клечка за уши.
При затворения метод – не, при отворения – да.
На 3-ия, 6-ия и 10-ия ден. След това на края на месеца и на 6-ия месец.
Необходимо е пациентът да е навършил 18г., тъй като дотогава носът се оформя и костно-хрущялната структура се променя.
Основните рискове са естетични – недотатъчна корекция или свръхкорекция. Свръкорекцията е по-опасна, тъй като в последствие се налага трансплантация на хрущяли.
Между 1.30-2.30 часа в зависимост от случая
Не, ендоскопът не е необходим, тъй като има пълна видимост на оперативното поле. Използва се светловод – уред, провеждащ студена светлина.
Конците при основния разрез на затворения метод са резорбируеми (разграждащи се) и не се свалят. Когато се стесняват ноздри, конците се свалят на 6-ия ден.

Важно!

Винаги, когато избирате пластичен хирург се уверете, че той има необходимото за това образование . Помолете го да ви покаже своите дипломи и сертификати, ако не са поставени на видно място в кабинета му. Това е ваше право и е изключително важно, за да не попаднете в ръцете на псевдохирург или на такъв, който няма необходимата квалификация, за да извърши желаната от вас процедура.

Добре е да проверите къде даденият хирург има членства и дали има допълнителни специализации в някои области. Винаги изисквайте документ след операцията, който да удостоверява кой, кога и каква процедура ви е извършил.

isaps-logo
apras-logo

Изпратете ни запитване

Име *

Фамилия *

Телефон *

E-mail *

Пояснение *

popup image

Уважаеми пациенти, клиниката в гр. Пловдив е с нов адрес: ул. Младежка 1A. Очакваме ви!