Увеличаване на гърди | Доктор Тонев
dr-tonev

TONEV AESTHETIC CLINIC

Увеличаване на гърди

Увеличаване на гърди

Какво представлява процедурата

Увеличаването на гърди с импланти е една от най-често търсените процедури в пластичната хирургия. Чрез тази операция се постига: увеличаване на обема, подобряване формата и корекция на най-леката степен на увисване на гърдите. С операцията се коригира успешно и асиметрия на гърдите.

Подходящи пациенти

Подходящи за операцията са всички жени над 18 г., които имат малък бюст и желаят да го увеличат. Малкият бюст се явява пречка за много от тях. Те обикновено носят сутиени с подплънки, чувстват неудобство, когато са с бански костюм и от тази гледна точка са ограничени в избора си на дрехи – рокли с гол гръб или по-големи деколтета. Освен това след раждене и кърмене гърдите на повечето жени загубват част от обема и увисват в различна степен. В случаите, когато е налице по-сериозно увисване на гърдите, в рамките на една операция се извършва увеличаване и повдигане на бюста.

Подготовка за операцията

Първата стъпка е да отидете на консултация. По време на прегледа:

 • Ще бъде направена снимка на гърдите ви, отразяваща тяхното състояние в момента.
 • Вашият хирург ще прецени дали тази процедура е подходяща за вас.
 • Ще обсъдите желания от вас резултат и до каква степен той може д бъде постигнат.
 • Ще ви бъде обяснена оперативната техника, която ще се използва и ще ви бъде показано къде ще бъдат направени разрезите.
 • Ще бъде определен подходящия за вас вид и размер на имплантите.
 • Ще бъдете информирани за възстановителния период и за възможните рискове и усложнения свързани с предстоящата процедура.
 • Ще получите указания какво трябва да направите преди операцията и какви изследвания ще са ви необходими.

Какво се очаква от вас по време на консултацията:

 • Да зададете на хирурга всички въпроси, които ви вълнуват относно предстоящата процедура.
 • Да информирате лекаря, ако имате някакви заболявания, както и за всички медикаменти, които взимате в момента /ако има такива/.

Оперативни техники

1. Гръдните импланти могат да бъдат поставени под или над големия гръден мускул.

При подмускулно поставяне на имплантие резултатът е стабилен и дълготраен, тъй като мускулът придържа импланта в горната му част и не позволява той да увисне. Освен това резултатът е по-естетичен, защото гръдният мускул покрива част от импланта и бюстът изглежда по-естествен. От медицинска гледна точка, рискът от възникване на капсулна контрактура е по-малък, когато имплантите са поставени под мускула. Надмускулното поставяне на имплантите също има своето място в практиката. При този метод следоперативният период е по-лек, но се наблюдава по-бързо и в по-голяма степен увисване на гърдите.

2. В зависимост от мястото на разреза имплантите могат да бъдат поставени с разрез през мишницата, през долната гънка на гърдата и през ареолата.

 • Поставянето на импланти през ареолата е травмиращо за гърдата, защото се засягат млечните жлези.
 • Поставянето на импланти с разрез под гърдата е стандартна и шикоразпространена техника. Неудобство е, че остава видим белег под гърдата.
 • Най-естетичен резултат дава техниката с поставянето на импланти под мускула, с разрез през мишницата. Белегът е малък и добре скрит в естествената гънка на мишницата, а подгръдните тъкани, които придържат имплантите са напълно здрави и незасегнати. Тази техника е по-сложна и изисква допълнителна квалификация от страна на хирурга.

Как протича операцията

Процедурата продължава около един час. Извършва се с обща упойка. В зависимост от избраната техника се правят съответните разрези, оформят се джобове от двете страни на гърдите и в тях се поставят имплантите. На края на операцията се поставят аспирационни дренажи. Разрезите се зашиват и върху тях се слага хирургична превръзка. Над гърдите се поставя еласто-компресивна превръзка.

Резултат

Резултатът от процедурата е изключително добър и дълготраен. При подмускулното поставяне на имплантите гърдите се оформят до 6-ия месец. Първоночално имплантите стоят по-нависоко, но постепенно, с отпускането на гръдния мускул, слизат надолу и заемат окончателно своята позиция. Относно необходимостта от смяна на имплантите практиката показва, че е преперъчително те да се сменят на 20 години, въпреки че по данни на производителите са доживотни.

Възстановителен период

Престоят в клиниката е едно денонощие. В деня след операцията се свалят дренажите. 

В клиниката се работи само с резорбируеми конци, включително интрадермалния шев (кожния шев), поради което не се налага да се свалят конци.

Отоците спадат постепенно за 1-2 седмици. През първите дни са налице съвсем поносими следоперативни болки, които се повлияват много добре от обикновени болкоуспокояващи. След операцията се носи денонощно специален еластичен сутиен в продължение на два месеца. След първия месец пациентките трябва да правят специални масажи на гърдите си, за да се намали риска от капсулна контрактура и по-бързо да се отпуснат гръдните мускули.

След една седмица повечето пациентки могат да се върнат на работа. Най-рано след месец и половина може да се ходи на фитнес.

* Специфични следоперативни съвети:

Трябва да се избягва вдигането на тежки неща и разтягането около месец след операцията, докато гръдните тъкани и мускули не се възстановят.

През първите месеци белезите не трябва да се излагат на слънце или солариум, за да не пигментират.

Рискове

Същестуват стандартните за всяка хирургична операция рискове като инфекция и кръвоизлив /хематом/. За да се предотврати появата на инфекция, след операцията е препоръчително да се пие една седмица антибиотик. Ако инфекцията проникне в джоба, импланта трябва да се свали. Инфекцията минава за 7-10 дни, но импланта може да се постави наново най-рано след 3 месеца.

При увеличаването на гърди съществува риск от капсулна контрактура – това е задебеляване и свиване на естествената капсула, която се образува около импланта. Ако това стане се извършва повторна операция, при която имапланта се изважда, капсулата се надрязва, премахва се частично, след което импланта се поставя обратно в джоба в рамките на същата операция. Няма гаранция, че капсулната контрактура няма да се образува отново.

Много редки усложнения са: Ботъминг Аут – свличане на импланта под гръдната гънка; Дабъл-бабъл или т.нар. двойна гърда, когато ръбът на импланта образува втора гънка под естествената за гърдата; Симмастия, при която джобовете се сливат и имплантите се долепват един до друг /възможна е при надмускулно поставяне на имплантите/. Всички тези усложнения са сведени да минимум при правилно изпълнена оперативна техника.

Може да се получи и риплинг. Риплингът предствлява вълнообразно нагъване на импланта по външната окръжност на гърдата. Видим е при по-слаби жени с тънко подкожие и при определени позиции на тялото.

Възможни са още свръхчувствителност или безчувственост на зърната на гърдите, като тези симптоми изчезват без допълнително лечение след месец и половина, два.

Можете да избегнете или намалите риска от усложнения с избора на пластичен хирург със съответния опит и квалификация.

Вижте видео от процедурата тук

Други процедури

Операцията по увеличаване на гърди не е тежка и може да се комбинира с други, подходящи за пациента, процедури по лицето и тялото. Съчетава се успешно с повдигане на гърди, липосукция, увеличаване на устни и др.

Консултирайте се с вашия хирург по всички въпроси, които ви интересуват.

Важно!

Винаги, когато избирате пластичен хирург се уверете, че той има необходимото за това образование . Помолете го да ви покаже своите дипломи и сертификати, ако не са поставени на видно място в кабинета му. Това е ваше право и е изключително важно, за да не попаднете в ръцете на псевдохирург или на такъв, който няма необходимата квалификация, за да извърши желаната от вас процедура.

Добре е да проверите къде даденият хирург има членства и дали има допълнителни специализации в някои области. Винаги изисквайте документ след операцията, който да удостоверява кой, кога и каква процедура ви е извършил.

isaps-logo
apras-logo

Изпратете ни запитване

Име *

Фамилия *

Телефон *

E-mail *

Пояснение *

popup image

Уважаеми пациенти, клиниката в гр. Пловдив е с нов адрес: ул. Младежка 1A. Очакваме ви!