Фейслифт | Доктор Тонев
dr-tonev

TONEV AESTHETIC CLINIC

Фейслифт

Фейслифт

Какво представлява процедурата

Това е процедура по отстраняване на бръчките и увисналата кожа от лицето и шията.

Крайният резултат е видимо подмладяване на лицето.

С този тип фейслифт могат да се коригират много неестетични изменения по лицето, последствия от възрастта. Чрез отстраняване на увисналата кожа по лицето и преструктуриране на подлежащата лицева тъкан се постига:

 • Подобряване на външния вид на контура на долната челюст
 • Намаляване на увисването в областта на назолабиалните гънки
 • Подобряване състоянието на бръчките в ъгъла на очите
 • Изглаждане на хоризонталните бръчки на шията
 • Стягане на мускулите в долната половина на лицето

Подходящи пациенти

Това са хора, при които кожата на лицето е отпусната, може да е дори увиснала. Средната възраст на пациентите е 40-50 години, но може да е както повече, така и по-малко. Всичко зависи от състоянието на кожата. Операцията е подходяща както за жени, така и за мъже.

Подготовка за операцията

Първата стъпка е да отидете на консултация. По време на прегледа:

 • Ще бъде направена снимка на лицето ви, отразяваща неговото състояние в момента.
 • Вашият хирург ще реши дали тази процедура е подходяща за вас.
 • Хирургът ще прецени състоянието на кожата ви, костната структура, дълбочината на бръчките.
 • Ще обсъдите желания от вас резултат и до каква степен може да бъде постигнат.
 • Ще ви бъде показано къде ще бъдат направени разрезите.
 • Ще бъдете информирани за възстановителния период и за възможните рискове и усложнения свързани с предстоящата процедура.
 • Ще получите указания какво трябва да направите преди операцията и какви изследвания ще са ви необходими.

Какво се очаква от вас по време на консултацията:

 • Да зададете на хирурга всички въпроси, които ви вълнуват относно предстоящата процедура.
 • Да информирате лекаря, ако имате някакви заболявания, както и за всички медикаменти, които взимате в момента /ако има такива/.

Как протича операцията

Операцията се извършва под пълна упойка, въпреки че може да се направи и с местна упойка и венозно седиране. Продължителността е около 3 часа. Започва се с разрез в окосмената част на слепоочната област над ухото. Разрезът се спуска пред ухото, като минава зад хрущяла наречен трагус. После продълава пред долната част на ухото, завива зад ушната гънка до средата на ухото и продължава в окосмента част на главата. Разрезите са фини и белезите от предната част на ухото бързо избледняват. След като се направят разрезите, кожата се отделя от подлежащата съединителна, мускулна и мастна тъкан. Тази тъкан се придърпва в посока нагоре и настрани като излишната част се изрязва. Накрая кожата се изпъва в същата посока, излишната част от нея също се изрязва и се зашива. След като приключи процедурата ще ви бъде поставена хирургична превръзка, която да предпазва разрезите.

Резултат

Като резултат от фейслифта лицето изглежда по-младо, гладко и привлекателно. Трайността на постигнатия ефект е индивидуална, от 1 до няколко години и зависи преди всичко от състоянието на кожата. То се определя от нейното кръвоснабдяване и еластичност, които с годините намаляват. Освен това, при пушачите кожата е по-тънка и слаба и резултатът обикновено трае по-малко време, отколкото при непушачите. За да се стабилизира резултатът при пушачите е препоръчително две седмици преди и след операцията да спрат цигарите и да ползват крем за лице, богат на кислород.

Възстановителен период

Престоят в клиниката е две денонощия, като през първите 24 ч. се поставят малки дренажни тръби зад ухото, за да се подпомогне отстраняването на излишните течности. След операцията обикновено има оток и синини. Студените компреси могат да помогнат тези симптоми да отшумят по-бързо. Превръзката се носи 4-5 дена.

Конците се свалят между 7-ия и 10-ия ден. Повечето пациенти се връщат на работа след 10-ия ден от операцията, когато отоците са изчезнали и хематомите са се резорбирали, но в някои случаи може да е необходимо и повече време. За пълно възстановяване, т.е. изчезване на дискомфорта от опъването на кожата, са необходими около месец, месец и половина.

Специфични следоперативни съвети, които е важно пациентите да спазват:

През първата седмица главата трябва да се мие с антисептичен сапун, за да не се инфектират разрезите. Белезите, не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина или когато това става, те трябва да бъдат намазани с висок слънцезащитен фактор, за да не пигментират.

Рискове

Най-често срещани са кръвоизливите /хематоми/ и отоците, които обикновено изчезват до две седмици. Евентуални усложнения, макар и много рядко наблюдавани, са инфекция, засягане на нерв, депигментация на кожата и загуба на коса на мястото на разреза.

Ако е налице инфекция се взима антибиотик в продължение на 5-7 дни, а при образуване на гной се прави инцизия /разрез/, за да се оттече и мястото се дренира. Оздравява за 7-10 дни.

При засягане на периферен нерв е възможно леко изкривяване на усмивката, но това се среща изключително рядко и отзвучава без допълнително лечение за около месец, месец и половина.

Можете да избегнете или намалите риска от усложнения с избора на пластичен хирург със съответния опит и квалификация.

Други процедури

Стандартният лифтинг на лицето /лицево-шиен фейслифт/ не коригира всички зони на лицето. Той включва подобрения в областта на челюстта, бузите и назолабиалните гънки.

В зависимост от състоянието на лицето ви, за пълно подмладяване, може да се наложи да бъде направена и друг тип хирургична операция на лицето като Фронтлифт, при който се отстраняват бръчките от челото и/или Темпорален лифт – оперативно повдигане на веждите. Други подходящи корекции могат да бъдат долна и горна блефаропластика /пластика на долен и горен клепач/. Маларният лифт също може да бъде чудесно допълнение към лицево-шийния фейслифт, ако лицето ви се нуждае от такава корекция.

Тези опции следва да бъдат обсъдени с вашия хирург по време на консултацията, за да се избере най-добрия за вас вариант.

Въпроси и отговори

Това е процедура по отстраняване на бръчките и увисналата кожа от лицето и шията. Крайният резултат е видимо подмладяване на лицето.
Прави се разрез по точно определени места на главата. След това кожата се отделя от подлежащата съединителна, мускулна и мастна тъкан. Тази тъкан се придърпва в посока нагоре и настрани като излишната част се изрязва. Накрая кожата се изпъва в същата посока, излишната част от нея също се изрязва и се зашива.
Разрезът започва над ухото в окосмената част на главата, преминава пред ухото, спуска се надолу, обикаля го отзад и когото достигне приблизително до средата му отново навлиза в окосмената част на главата. Същато процедура се прави и от другата страна.
Да, но по-голямата част от тях са скрити в окосмената част на главата. Въпреки това разрезът, който минава през предната част на ухото, оставя тънка следа, която по принцип след време избледнява напълно. До тогава може лесно да се прикрие с малко грим.
Не, това е отделна процедура (нарича се фронт лифт), при която се правят други разрези на главата, за да се изпънат бръчките на челото. Двете операции биха могли да се направят заедно.
Най-често срещани са кръвоизливите и отоците, които обикновено изчезват до две седмици. Евентуални усложнения, макар и много рядко наблюдавани, са инфекция, засягане на нерв, депигментация на кожата и загуба на коса.
Повечето пациенти се връщат на работа след 10-ия ден операцията, когато отоците са изчезнали, но в някои случаи може да е необходимо и повече време. А за пълно възстановяване, т.е. изчезване на дискомфорта от опъването на кожата, са необходими около два месеца.
През първата седмица главата трябва да се мие с антисептичен сапун, за да не се инфектират разрезите. Белезите, не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина или когато това става, те трябва да бъдат намазани с висок слънчезащитен фактор, за да не пигментират.
Постигнатият резултатът може да се наблюдава с години. Въпреки това периодът е строго индивидуален, тъй като кожата на пациента ще продължи да старее, т.е. зависи до голяма степен от качеството на кожата и възрастта.
Тази процедура не зависи от възрастта на пациента, а от качеството на неговата кожа. Има случаи, когато на 50 г. кожата е в добро състояние и не се нуждае от корекции, а има случаи, когато на 35 г. са налице предпоставки за тази операция.
Около 3 часа.
Две денонощия.
Да, през първите 24ч. се поставят малки дренажни тръби зад ухото, за да се подпомогне отстраняването на излишните течности.
От 7-ия до 10-ия ден.
На 30-ия ден, на 6-ия месец и накрая на годината.

Важно!

Винаги, когато избирате пластичен хирург се уверете, че той има необходимото за това образование . Помолете го да ви покаже своите дипломи и сертификати, ако не са поставени на видно място в кабинета му. Това е ваше право и е изключително важно, за да не попаднете в ръцете на псевдохирург или на такъв, който няма необходимата квалификация, за да извърши желаната от вас процедура.

Добре е да проверите къде даденият хирург има членства и дали има допълнителни специализации в някои области. Винаги изисквайте документ след операцията, който да удостоверява кой, кога и каква процедура ви е извършил.

isaps-logo
apras-logo

Изпратете ни запитване

Име *

Фамилия *

Телефон *

E-mail *

Пояснение *

popup image

Уважаеми пациенти, клиниката в гр. Пловдив е с нов адрес: ул. Младежка 1A. Очакваме ви!