Абдоминопластика - интервю | Доктор Тонев
dr-tonev

TONEV AESTHETIC CLINIC

Абдоминопластика - интервю

Абдоминопластика - интервю

Д-р Тонев, кои са предпоставките за извършване на абдоминопластика и какво представлява самата операция?

 
Когато си бил с 60 кг над нормалното тегло, без значение дали отслабваш бързо или бавно, кожата увисва. При бързото отслабване шансът за някакво прибиране на кожата е минимален. При някои хора, с 20 излишни килограма, кожата може да възвърне голяма част от първоначалния си вид , но при още по-голяма пълнота е невъзможно и тогава се налага да се направи абдоминопластика. Показанието за тази операция е да има излишък от кожа, тъй наречената „престилка” и намалена подкожна мазнина. В повечето случаи пъпът е закрит, защото отгоре кожата виси. Това е единственият за този случай начин на корекция. Операцията е много ефективна. Абдоминопластиката е сред най-сериозните операции в естетичната пластична хирургия, защото се работи върху голяма повърхност.
Прави се голям разрез ниско долу в гънката над пубиса и следва отпрепариране на цялата кожа с подкожна мазнина от мускулно-апоневрозния слой, прави се малък разрез около пъпа, като той се запазва. Отпрепарирането достига почти до ребрената дъга и мечовидния израстък на гръдната кост, като се прави много внимателно, за да се запази максимално кръвоснабдяването на отделения кожно-подкожен слой. Ако пациентът има стрии, с изрязването на увисналата кожа се отстраняват и намиращите се там стрии. Останалите /ако има такива/ стават по-малко видими, тъй като кожата на корема се изпъва.

Подходящите пациенти за абдоминопластика са тези, които са възстановили нормалните си килограми и кожата на корема е увиснала. Случаите с голямо наднормено тегло, не са подходящи. Операции на 150-160 килограмови хора са много рисковани, защото трябва да се премахне много голямо количество мастна тъкан, което би довело до сериозна кръвозагуба и повишен риск от инфекции. На такива пациенти се препоръчва първо да се подложат на операция за отслабване. Има няколко хирургични метода за отслабване – силиконов пръстен, балон вътре в стомаха и вертикална гастропластика, която е най-добрият вариант, тъй като води до сигурно и значително отслабване. Когато наднормените килограми биват свалени и се стигне до увисналото положение, тип „престилка”, човекът е подходящ за абдоминопластика.
Самата операция трае 2 1/2 - 3 часа.
В случаите, при които излишъкът от кожа не е толкова голям, се прави мини абдоминопластика. Има различни нейни варианти, т.е. правят се фигурни разрези, като „сова”, като „лъч” и др. Избира се заедно с пациента най-подходящия за него начин.
Абдоминопластиката е сериозна хирургична намеса и няма новости в нейното прилагане.

Сезоните, възрастта от значение ли са за операцията абдоминопластика?


Лятото не влияе на самите операции, а на комфорта на човека – носи се превръзка, възможно е част от долния разрез да некротизира (започва да тече) и това налага малко повече превръзки.
Възрастта няма определящо значение за абдоминопластиката. Важно е да са налице показанията. Възрастовият диапазон при тази операция е голям. Имал съм пациентки както на 25, така и на 60 години.
Абдоминопластиката има последващ позитивен психологически ефект – обикновено пациентът сваля още килограми. 

Колко трае възстановителният период след операция абдоминопластика и има ли забранени неща в бъдеще?


След 12-14 дни от операцията, ако няма усложнения, се свалят конците. На всеки 2-3 дни от операцията се подменя превръзката. Самите превръзки не трябва да се мокрят, така че в тези 14 дни хигиената е частична.
Препоръчително е месец и половина пациента да не прави тежки физически натоварвания, защото се получава напрежение. Необходимо е известно време, кожата трябва да се адаптира и да се нормализира функцията на подкожната мастна тъкан.
Няма проблем, ако жена с абдоминопластика забременее, защото при операцията не се засяга коремната стена в дълбочина -  третират се кожа и подкожие, работи се по повръхността на обвивките на мускула. Белегът не изчезва напълно, но доста избледнява и е разположен много ниско долу, скрива се напълно от бельото.

Вашите препоръки към потенциалните пациенти относно абдоминопластиката?


Ако пациент е решил да си направи абдоминопластика, моята препоръка е да свали излишните килограми. Колкото по-отслабнал е и кожата е по-увиснала, толкова по-безопасна и ефективна е оперативната интервенция. Няма друг начин, чрез който тази „престилка” да се прибере. Няма резултат нито от липосукция, нито от процедури, нито с вакуумни апарати, нито с козметични средства.
Другата ми препоръка е пациентите да се обръщат към пластичен хирург. Имах случай с пациентка, на която е правена абдоминопластика от общ хирург - бяха й премахнали пъпа.

2018-12-20

popup image

Уважаеми пациенти, клиниката в гр. Пловдив е с нов адрес: ул. Младежка 1A. Очакваме ви!