Естетична хирургия на гърдите - една от най-актуалните теми днес | Доктор Тонев
dr-tonev

TONEV AESTHETIC CLINIC

Естетична хирургия на гърдите - една от най-актуалните теми днес

Естетична хирургия на гърдите - една от най-актуалните теми днес

Увеличаване на бюста

Хирургичното увеличаване на бюста с импланти или т.нар. аугментационна мамапластика е най-търсената процедура днес. Възрастовият диапазон е най-голям. Процедурата е желана както от млади, нераждали жени, така и от майки и по-връзстни дами. Когато става въпрос за красота няма горна граница – жената е жена и иска да се чувства привлекателна на всяка възраст.

Съществуват различни по вид и размер гръдни импланти, като по време на консултацията се взимат мерките на пациентаката и се определят най-подходящите за нея такива. Оперативните техники също са разнообразни, но моят опит показва, че най-добър резултат се постига, когато имнлантите се поставят под гръдния мускула с разрез през мишницата. Така не само белегът остава добре скрит в подмишничната гънка, но и имплантите са стабилно поставени с най-малко травми за гърдата. Когато имплантите бъдат поставени по този начин не съществува опасност от засягане на лимфни възли и по никакъв начин не се нарушава способността на жената за кърмене. Тъй като тази техника е по-сложна от останалите се изисква допълнителна специализация в областта.

Повдигане на гърди

Това е втората най-търсена корекция от процедурите за увеличаване на гърди. Сравнително често повдигането на гърди се съчетава с поставянето на импланти. Обикновено след бременност и кърмене гърдите се отпускат и горният полюс се изпразва. Тази процедура е най-търсена от жени на средна възраст.

Медицинското състояние, което предполага повдигане на гърдите се нарича птоза. Птозата може да е няколко степени в зависимост от степента на увисването на гърдите. Оперативната техника на проф. Мадлен Лежур, която аз използвам е максимално щадяща за гърдите. Правят се два, вместо стандартните три разреза, като с времето белезите почти напълно избледняват.

Намаляване на гърди

Тази процедура е по-рядко търсена, тъй като жените с много едър бюст са по-малко. Изключително редки са случаите на Гигантомастия – свръх едър и съответно увиснал бюст. Освен от естетична гледна точка съществуват и редица медицински показания за осъществяването на тази операция. Такива са най-често болки в гърба, натоварване на гръбначните прешлени и преждевременно прегърбване. За да се избегнат бъдещи усложнения, свързани с гръбначния стълб в следствие на това натоварване, операцията се извършва и при по-млади жени – от 20г. нагоре.

По време на намаляването на гърдите се извършва и тяхното повдигане. Това е операцията, която остава най-много белези, но облекчението, което настъпва след нея и удоволствието от новия добре изглеждащ бюст са несравними и жените предпочитат да се спрат на този оперативен вариант.

По време на повдигането и намаляването на гърди ареолата и зърното се позиционират по-високо, така че да заемат централно положение върху новата гърда. Подкожните тъкани се преструктурират, придава се форма на гърдата и излишната кожа се изрязва. Това позволява да се постигне естетичен резултат и гърдите да придобият съвсем нов вид и форма.

Реконструкция на гърда

Процедурата се извършва след мастектомия – пълно или частично изрязване на гърдата в следствие на раково заболяване. В зависимост от това дали гърдата липсва напълно или е частично запазена се използват различни техники – може да се постави експандер, след което да се постави имплант; може да се направи и липофилинг, а най-тежки са случаите, когато гръдният мускул е отстранен и се налага възстановителна операция със собствени тъкани – кожно мастно ламбо от гърба или корема на хранещо мускулно краче.

Когато ареолата и зърното липсват се изграждат нови. В повечето случаи и здравата гърда се нуждае от корекция /най-често повдигане или уголемяване/, за да се уеднаквят двете страни на бюста.

Реконструкцията на гърдата е сложна процедура, която се извършва на няколко етапа с интервал от няколко месеца между отделните етапи. За пълно изграждане и възстановяване на гърдата може да са необходими от половин до една година, в зависимост от сложността на случая. Въпреки че отнема повече време реконструкцията на гърдата е процедура, която оказва изключително положителен ефект върху психиката и самочувствието на жената.

Автор: Д-р Антон Тонев

2018-08-02

popup image

Уважаеми пациенти, клиниката в гр. Пловдив е с нов адрес: ул. Младежка 1A. Очакваме ви!