Какво трябва да знаем за филърите и ботулиновия токсин (ботокс) | Доктор Тонев
dr-tonev

TONEV AESTHETIC CLINIC

Какво трябва да знаем за филърите и ботулиновия токсин (ботокс)

Какво трябва да знаем за филърите и ботулиновия токсин (ботокс)

Когато говорим за ботулинов токсин и филъри, предствата ни за тези два дерматологични продукта, може да бъде леко объркваща. И в двата случая става въпрос за процедури свързани с инжектиране, НО – разликата помежду им е огромна!

Ще се опитаме да разясним за какво и как се използва и единия и другия. Тук ще намерите всичко най-важно за двете процедури, за да можете да прецените коя ще е най-подходяща за вас.

Ботокс и филъри- какво трябва да знаем

Ботулинов токсин (Ботокс)

Той представлява естествен, пречистен протеин, използващ се за временно отпускане на лицевите мускули. Може да се прилага и при хиперхидроза (медицинското наименование за прекомерно изпотяване). Ботоксът е една от известните и изпитани марки на пазара. Той е резултат от няколко десетилетия медицински проучвания, използвайки се за широк спектър от дерматологични и други здравни проблеми от години.

Може ли да говорим за странични ефекти при използването му? Въпеки че не се налага болничен престой, при процедура за поставяне на ботулинов токсин може да очакваме леко нараняване и/или подуване непосредствено след процедурата. Това е така заради факта, че се използва игла, с която се прави убождане, и посредством която се инжектира продукта подкожно.

Не се наблюдават дългосрочни странични ефекти от инжекциите против бръчки – може бързо да се върнете към обичайните си задължения, почти мигновено! За по-голяма сигурност съветваме да бъдете внимателни, да проучите всичко преди предприемане на подобна процедура. На пазара се явяват продукти, които не са сертифицирани за употреба. А поставени от неквалифицирани специалисти - могат да крият огромни опасности и последствия за Вашето здраве!

В кои случаи използваме ботулинов токсин?

Както казахме по-горе, приложението му е широко , но най-общо говорим за корекция на мимически бръчки – на челото и отстрани на очите /т.нар. пачи крак/. Целта му е , след инжектиране в мускула, да намали неговото съкращаване, което видимо да изглади кожата и да подобри външния вид на лицето. Трябва да знаем, че този токсин има приложение и в други области на медицината като неврологията, офталмологията, кардиологията.

Тази интервенция не се препоръчва при неврологични състояния, инфекция или друг вид възпаление в третираната зона. Затова, за да се избегнат евентуални усложнения, преди да се подоложите на тази процеура, задължително се консултирайте с пластичен хирург, дерматолог и/или невролог... Процедурата не е препоръчителна при бременни или кърмачки.

Какво може да очаквате след поставянето на ботулинов токсин?

Като цяло – регулиране мимиките на лицето, изглаждане на бръчките и омекотяване на линиите, което възвръща младежкото излъчване. Ефектът е различен за всеки отделен пациент, но в общи линии резултатите се задържат до 6 месеца. При редовна употреба, мускулите привикват към ботулиновия токсин и употребата му може да се сведе до 1 път в годината.

Ботокс и филъри- какво трябва да знаем

Филъри

От какво са съставени и за какво ги използваме?

С напредване на годините, нивата на естественият колаген и еластин в кожата спадат. Нашите клетки губят способността си да произвеждат повече от тази съставка, кожата изтънява, става суха, по-трудно се самообновява. Ако ние се раждаме с определено количество хиалуронова киселина в кожата, то с всяка година отгоре, то намалява и се появат фините линии и бръчки.

Хубавото е, че посредством филърите може да регулираме този процес. Чрез добавяне на фин обем (с филъри), може да се промени изцяло състоянието на кожата и външния ни облик, като му придадем по-свеж вид. Процедурата включва инжектиране на този естествено срещащ се в организма ни продукт (хиалуронова киселина) през малка игла. Наблюдава се лек дискомфорт, обикновено се използва обезболяващ крем преди самата инжекционна процедура.

Ефектът от инжектиране на дермални филъри идва почти мигновено. Те са чудесно решение за корекции - без белези, високо резултатно, а кожата изглежда подмладена и освежена. Филърите се използват най-често за запълване на дълбоки бръчки – вертикалните линии между веждите и назолабиалните гънки /между носа и ъгълчетата на устните/, а също и за увеличаване обема на устните. Днешните дермални филъри са направени от HA (хиалуронова киселина), вещество, което се намира естествено в тялото, което го прави много по-безопасно, от предишните по-стари процедури.

Ботокс и филъри- какво трябва да знаем

Самата процедура отнема около 45 минути и пациентите могат да се радват на трайността на ефекта - около 6 месеца. При редовна употреба се наблюдава леко натрупване и по-бавно разграждане на филъра, което може да удължи ефекта му до 10м. Разбира се всичко е строго индивидуално. При инжекционната терапия може да се появат леки синини или подуване, минимална болка. Това обикновено продължава около ден-два.

В какви случаи е препоръчително да използваме филъри?

Говорим за широк кръг от приложения – подмладяване на лицето чрез запълване на бръчки, увеличаване обема на устните, оформяне на лицевия контур, корекция на нос и други. Процедурата не е препоръчителна при бременни или кърмачки, за да се избегнат евентуални усложнения.

Съветваме преди предприемане на процедури да проучите внимателно квалификациите на практикуващия лекар, да обсъдите евентуални странични ефекти и последващите грижи.

2020-02-11

popup image

Уважаеми пациенти, клиниката в гр. Пловдив е с нов адрес: ул. Младежка 1A. Очакваме ви!